Biodieselul este un biocombustibil sintetic lichid care se obţine din lipide naturale , ca uleiuri vegetale sau grasimi animale, noi sau folosite, prin procese industriale de esterificare şi trans-esterificare. Se poate folosi în substituirea totală sau parţială a petro-dieselului.
Avantaje:
Reduce nivelul de poluare prin diminuarea cantitatii de carbon „nou” eliberat in atmosfera.
Este compatibil cu motoarele diesel deja existente.
Dezavantaje:
Reduce totodata si suprafata cultivata destinata alimentatiei, contribuind la cresterea pretului alimentelor.
Biodieselul poate să se amestece cu motorină care provine din rafinarea petrolului în diferite cantităţi. Se folosesc abrevieri potrivit procentajului de biodiesel din amestec: B100 în cazul folosirii de 100% biodiesel, sau notaţii ca B5, B15 sau B30 unde numărul indică procentajul de volum biodiesel din amestec. Motoarele actuale sunt in general garantate sa functioneze in conditii optime cu amestecuri care continbiocombustibil in proportie de maxim 5%.
Impactul ambiental si consecinţele sociale din previzibila producţie şi comercializare masivă, în special în tările în curs de dezvoltare sau în lumea a treia, sunt obiectul unei aprigi dispute între specialişti şi diferite agenţii sociale, guvernamentale şi internaţionale.
Sursa: www.consumredus.ro