Călătoria în Turcia – taxe, condiții, prețuri!

Peugeot 508

Turcia are o rețea dezvoltată de drumuri, poduri și tunele. În Turcia există cel mai mare oraș din Europa – Istanbul, cele mai mari poduri din Europa și tuneluri cu lungimi impresionante. Rețeaua de autostrăzi depășește în prezent 2200 de kilometri și se află în continuă extindere, în fiecare an fiind inaugurate noi tronsoane.

Turcia nu este o țară a Uniunii Europene prin urmare există alte reguli și condiții de călătorie.

Intrarea în Turcia se face cu pașaport valabil, pașaportul fiind documentul care vă permite să schimbați bani, să plătiți taxele de drum sau să vă cazați la un hotel. Dacă veți călători în Turcia cu automobilul personal va trebui să verificați faptul că asigurarea obligatorie RCA acoperă Turcia. La vamă veți prezenta pe lângă pașapoarte, talonul mașinii și asigurarea RCA.

Cetăţenii români pot introduce pe teritoriul Turciei suma maximă de 10000 USD, sumă ce trebuie declarată la punctul de trecere a frontierei.

Controalele sunt mult mai detaliate decât cele de la vama română. Vi se va solicita să desfaceți bagajele, se va inspecta în detaliu mașina, de aceea este indicat să fiți cooperant și să aveți răbdare, pentru că în zilele foarte aglomerate, trecerea vămii poate dura între 2 și 6 ore, existând cazuri excepționale în care s-a stat în vamă chiar și 12 ore.

Din cauza problemelor interne de siguranță națională, Turcia a investit mult în sisteme electronice de control. Veți găsi numeroase camere video de supraveghere electronică a traficului și porți de control, similare cu cele de la aeroport, la intrarea în Mall-uri sau situri arheologice.

Vitezele maxime admise pe șoselele în Turcia

  • Viteza maximă pe autostrăzile din Turcia este de 120km/h cu zero toleranță
  • Viteza maximă în afara localității este de 90km/h
  • Viteza maximă pe drumurile express este de 110 km/h
  • Viteza maximă în localități este de 50km/h

Vigneta în Turcia

Pentru a circula pe drumurile naționale din Turcia NU ESTE NECESARĂ o vignetă.

Taxe pentru poduri și autostrăzi în Turcia

Turcia nu are o vignetă pe a circula pe drumurile publice, în schimb există taxe pentru autostrăzi și pentru poduri. Spre exemplu, un drum de la Izmir la Istanbul, pe autostrada O-5 (o autostradă spectaculoasă pe 6 benzi cu numeroase poduri și viaducte) costă aproximativ 260 de lire turcești.

OGS sau HGS

Turcia a implementat un sistem electronic de recunoaștere a numerelor de înmatriculare și de taxare electronică a automobilelor care circulă pe autostrăzi. În cazul în care nu există o barieră și posibilitatea de a plăti cash sau cu cardul, trecerea se face cu viteză redusă, de 30km/h, prin stația de taxare iar sistemul va citi automat eticheta RFID de tip OGS sau HGS.

Ce este OGS sau HGS?

OGS (Otomatik Geçis Sistemi – sistem de trecere automată) sau HGS sunt etichete de tip RFID (Radio-Frequency Identification) sub formă de autocolant. Autocolantul HGS (recomandat pentru turiști) se lipește în dreptul oglinzii retrovizoare la 5-10 cm de marginea superioară a parbrizului pentru afi citit cu ușurință de sistem.

De unde cumpăr autocolantul HGS?

Autocolantul HGS se poate cumpăra de la oficiile poștale PTT, unde va trebui să prezentați pașaportul, talonul și să completați un formular în limba turcă. De regulă, nimeni din oficiul poștal nu vorbește limba engleză sau altă limbă de circulație internațională, deci va trebui să vă înțelegeți prin semne sau cu ajutorul Google Translate.

În cazul în care nu ați știut de acest sistem și ați circulat pe autostradă, sistemul vă înregistrează automat după numărul de înmatriculare și veți avea de plătit o mică amendă. Pentru autovehiculele înmatriculate în alte state nu există toleranță. Automobilele cu plăcuțe e înmatriculare turcești (inclusiv automobile închiriate) există posibilitatea de a plăti taxele de pod și autostradă în termen de 15 zile.

La intrarea în Turcia este recomadat să achiziționați stickerul HGS de la Poșta Turcă – PTT și să încărcați pe el o sumă care să acopere întreaga voastră călătorie. Valoarea taxelor de drum o puteți găsi pe site-ul https://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteEng/Root/Tolls.aspx

Spre exemplu, simpla trecere într-o singură direcție a podului Ozman Gazi (vezi în Google Maps) costă 117,90 de lire turcești.

Puteți calcula costurile călătoriei în Turcia, inclusiv taxe și costul combustibilului, accesând https://tollguru.com/toll-calculator-turkey.

Cum verific creditul HGS?

Taxele de autostradă și cele pentru poduri sunt diferite și e destul de greu să faceți toate calculele. Prin urmare este recomandat să instalați o aplicație pentru telefon care vă permite verificarea creditului HGS introducând numărul de înmatriculare. Aplicația pentru verificarea creditului HGS se numeste HGS – Online Bakiye Yükle și poate fi descărcată din Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.com.ulkem.hgs).

Update: Creditul HGS poate fi verificat prin accesarea adresei: https://hgs.ptt.gov.tr/mobil/hgs.jsf. 

Dați click pe cele trei puncte din partea din dreapta sus. Selectați prima opțiune din listă (Uye Ol). În prima căsuță (T.C. Kimlik / Vergi No) introduceți numărul pașaportului cu care ați plătit creditul HGS. În căsuța a doua (*e-posta) introduceți adresa căsuței de email. În căsuța trei și patru introduceți parola aleasă pentru cont. Introduceți codul de verificare din imagine și dați click pe butonul Uye Ol. Pe adresa de email veți primi un link de activare a contului (Üyeliğinizi aktive etmek için lütfen tıklayın.)

Unde verific dacă am luat amendă pentru neplata autostrăzii din Turcia?

Puteți verifica dacă există treceri neplătite prin sistemele de taxe din Turcia accesând https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf#violation.

Teste Covid 19 în Turcia?!

În momentul de față (15.07.2020), Turcia nu cere prezentarea la graniță a unui test Covid 19 negativ, așa cum face Grecia. Bulgaria permite tranzitul fără a fi necesar un Covid 19 negativ. Există posibilitatea de a fi selectați în mod aleatoriu de autoritățile turce pentru realizarea unui test Covid 19. Situația se modifică de la zi la zi, prin urmare verificați condițiile impuse de fiecare stat pentru combaterea răspândirii Covid 19.

Update 2021.
Taxele pentru trecerea podurilor din Turcia au crescut cu cel puțin 25 la sută, de la 1 ianuarie 2021.
 
Taxe poduri:
Podurile 15 Iulie şi Fatih Sultan Mehmet taxa: 13,25 TL (1.50 euro),
Podul Yavuz Sultan Selim: 27,50 TL (3 euro),
Podul Osmangazi: 147,50 TL (16 euro),
Autostrada İstanbul-İzmir: 367 TL (40 de euro)
 
Update iunie 2021.
Pentru prevenirea răspândirii Covid-19 Turcia solicită completarea unui formular cu cel mult 72 de ore înainte de sosirea în țară. După completarea acestuia este eliberat un cod. Înregistrarea este GRATUITĂ și se face la adresa oficială, pusă la dispoziția turiștilor de Ministerul sănătății din Turcia – https://register.health.gov.tr

Vezi condițiile de circulație prin Bulgaria!