Home » Blog » Călătoria în Turcia – taxe, condiții, prețuri!

Călătoria în Turcia – taxe, condiții, prețuri!

Turcia are o rețea dezvoltată de drumuri, poduri și tunele. În Turcia există cel mai mare oraș din Europa – Istanbul, cele mai mari poduri din Europa și tuneluri cu lungimi impresionante. Rețeaua de autostrăzi depășește în prezent 2200 de kilometri și se află în continuă extindere, în fiecare an fiind inaugurate noi tronsoane.

Turcia nu este o țară a Uniunii Europene prin urmare există alte reguli și condiții de călătorie.

Intrarea în Turcia se face cu pașaport valabil, pașaportul fiind documentul care vă permite să schimbați bani, să plătiți taxele de drum sau să vă cazați la un hotel. Dacă veți călători în Turcia cu automobilul personal va trebui să verificați faptul că asigurarea obligatorie RCA acoperă Turcia. La vamă veți prezenta pe lângă pașapoarte, talonul mașinii și asigurarea RCA.

Cetăţenii români pot introduce pe teritoriul Turciei suma maximă de 10000 USD, sumă ce trebuie declarată la punctul de trecere a frontierei.

Controalele sunt mult mai detaliate decât cele de la vama română. Vi se va solicita să desfaceți bagajele, se va inspecta în detaliu mașina, de aceea este indicat să fiți cooperant și să aveți răbdare, pentru că în zilele foarte aglomerate, trecerea vămii poate dura între 2 și 6 ore, existând cazuri excepționale în care s-a stat în vamă chiar și 12 ore.

Din cauza problemelor interne de siguranță națională, Turcia a investit mult în sisteme electronice de control. Veți găsi numeroase camere video de supraveghere electronică a traficului și porți de control, similare cu cele de la aeroport, la intrarea în Mall-uri sau situri arheologice.

Vitezele maxime admise pe șoselele în Turcia

  • Viteza maximă pe autostrăzile din Turcia este de 120km/h cu zero toleranță
  • Viteza maximă în afara localității este de 90km/h
  • Viteza maximă pe drumurile express este de 110 km/h
  • Viteza maximă în localități este de 50km/h

Vigneta în Turcia

Pentru a circula pe drumurile naționale din Turcia NU ESTE NECESARĂ o vignetă.

Taxe pentru poduri și autostrăzi în Turcia

Turcia nu are o vignetă pe a circula pe drumurile publice, în schimb există taxe pentru autostrăzi și pentru poduri. Spre exemplu, un drum de la Izmir la Istanbul, pe autostrada O-5 (o autostradă spectaculoasă pe 6 benzi cu numeroase poduri și viaducte) costă aproximativ 260 de lire turcești.

OGS sau HGS

Turcia a implementat un sistem electronic de recunoaștere a numerelor de înmatriculare și de taxare electronică a automobilelor care circulă pe autostrăzi. În cazul în care nu există o barieră și posibilitatea de a plăti cash sau cu cardul, trecerea se face cu viteză redusă, de 30km/h, prin stația de taxare iar sistemul va citi automat eticheta RFID de tip OGS sau HGS.

Ce este OGS sau HGS?

OGS (Otomatik Geçis Sistemi – sistem de trecere automată) sau HGS sunt etichete de tip RFID (Radio-Frequency Identification) sub formă de autocolant. Autocolantul HGS (recomandat pentru turiști) se lipește în dreptul oglinzii retrovizoare la 5-10 cm de marginea superioară a parbrizului pentru afi citit cu ușurință de sistem.

De unde cumpăr autocolantul HGS?

Autocolantul HGS se poate cumpăra de la oficiile poștale PTT, unde va trebui să prezentați pașaportul, talonul și să completați un formular în limba turcă. De regulă, nimeni din oficiul poștal nu vorbește limba engleză sau altă limbă de circulație internațională, deci va trebui să vă înțelegeți prin semne sau cu ajutorul Google Translate.

În cazul în care nu ați știut de acest sistem și ați circulat pe autostradă, sistemul vă înregistrează automat după numărul de înmatriculare. Aveți termen de 7 zile pentru a plăti taxa și de a cumpăra un autocolant HGS de la Poșta Turcă – PTT.

Unde verific dacă am luat amendă pentru neplata autostrăzii din Turcia?

Puteți verifica dacă există treceri neplătite prin sistemele de taxe din Turcia accesând https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf#violation.

Postat de in data de 8 septembrie 2019. In categoria Blog. Puteti urmari acest articol prin RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login

center>