România va avea o nouă fabrică de tractoare

În localitatea Ghioroc, din județul Arad, se va construi o nouă fabrică de tractoare. Investiția în valoare de 400 de milioane de euro va genera aproximativ 600 de locuri de muncă.


În anul 2022, Patrick Monac, managerul consorţiului de firme care a demarat această investiție, a declarat:

„Producţia din România va fi focusată pe toate ţările de est ale Europei şi pe Orientul Mijlociu. În acest an vom dezvolta şi proiectul pentru fabrica de remorci şi mecanisme hidraulice şi cutii de viteză. Vor fi peste o sută de locuri de muncă în prima fază, iar în patru – cinci ani vom ajunge la 600 de locuri de muncă. Investiţia va fi de peste 400 de milioane de euro, pe o suprafaţă de zece hectare. Avem deja o comandă de 1500 de tractoare, dintre care 40 pentru România”.


„Compania Syn Trac a reuşit între timp să înfiinţeze firma din România şi ne-a transmis că lucrează în prezent la documentaţiile care vor fi depuse la noi pentru a putea emite autorizaţia de construire. Iniţial se spera că lucrările efective vor începe în această primăvară, dar mai este necesar timp pentru finalizarea tuturor documentaţiilor. Sperăm ca anul acesta să înceapă lucrările, aşa cum au promis investitorii, pentru că această investiţie ar aduce dezvoltare nu doar comunei noastre, ci şi judeţului”, a declarat primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan.


„Parcul industrial va ocupa 15 hectare, iar până acum patru companii şi-au deschis sedii la noi. Şomajul aici este foarte mic, de 0,65%, dar mulţi dintre locuitorii comunei care lucrează în municipiul Arad sau alte zone industriale şi-au exprimat deja dorinţa de a se angaja mai aproape de casă, deci vom avea forţa de muncă necesară. Cât despre impactul asupra bugetului local al acestor investiţii, vă pot spune că va fi semnificativ în primii trei ani, pentru că doar din impozitul de 1% din valoarea construcţiilor ce vor fi ridicate se vor colecta sume importante”, a mai adăugat Corneliu Popi-Morodan.