Automobilele alimentate cu GPL emit in atmosfera o cantitate mai mica de dioxid de carbon decat variantele alimentate cu benzina. Gazul Petrolier Lichefiat (GPL) este prietenul taximetristilor din toata Europa de Est iar in ultimii anii a inceput sa fie preluat si de statele mai bogate datorita avantajelor pe care le ofera. Procentul atomilor de carbon in catena gazelor ce compun GPL-ul este mai mic decat in cazul benzinei astfel incat dioxidul de carbon care se formeaza in urma arderii are o proportie mai mica in gazele evacuate, o buna parte din ele fiind alcatuita din vapori de apa.
GPL (Gaz Petrolier Lichefiat) este un amestec de hidrocarburi in proporţii diferite în funcţie de aplicaţie şi de zona geografică. Constituenţii principali sunt propanul şi butanul, care sunt hidrocarburi având 3, respectiv 4 atomi de carbon şi proporţia de :
vara ( 40% propan+60% butan )
iarna ( 60% propan+40%butan )
FIAT intelege nevoile conducatorilor auto ce isi doresc un mijloc de transport economic si ofera in prezent modelele: Grande Punto, Panda, Punto, Multipla si Doblò cu alimentare pe GPL.
Din luna ianuarie 2007 pana in luna mai 2008 in Italia au fost comercializate 80.000 de automobile pe GPL. In Statele Unite ale Americii in schimb exista un singur model pe piata alimentat cu GPL: Honda Civic GX, americanii preferand masinile cu motoare pe benzina.
in Romania Dacia este lider de piata in segmentul GPL oferind modelele Logan cu motoare de 1.4 si 1.6 MPI cu alimentare duala.