Cum să înlocuiești bateria auto de 12V cu una cu litiu?!

Bateria cu plumb și sistemul electric pe 12 Volți reprezintă una dintre cele mai vechi soluții tehnice din industria auto, care a rezistat aproape un secol, fără prea multe schimbări. Astăzi, automobilele au evoluat mult, folosesc materiale ușoare și motoare supra-alimentate cu cilindree redusă. Scopul este reducerea greutății automobilului și economia de materiale. Cu alte cuvinte, producătorul îți vinde un motor mai mic, ca masă și volum, dar la un preț mai mare.

Ce dezavantaje are bateria cu plumb?

Principalul dezavantaj al baterie cu plumb este masa adăugată autovehicului. Un automobil greu va consuma mai mult și va accelera mai mai lent. Nu numai bateria cu plumb adaugă masă, ci și cablurile de cupru care trebuie să fie mai groase pentru a transporta mai mulți amperi-oră la tensiunea de 12 Volți.

Apoi, plumbul este un metal toxic, necesitând procese de prelucrare și reciclare care să nu pună oamenii în pericol. Dacă în țările avansate acest lucru este de la sine înțeles, în țările africane, India și sud-estul Asiei, există numeroase ateliere în care bateriile cu plumb sunt „recondiționate” și „reciclate” cu mâinile goale.

De ce folosesc automobilele electrice baterii cu plumb?

Probabil vă întrebați de ce un automobil precum Kia Niro, Renault Zoe sau chiar Tesla Model S ar avea nevoie de un acumulator cu plumb, la 12 Volți. Furnizorii de componente auto nu au în portofoliu sisteme electrice pe 48 de volți alimentate cu baterii auxiliare pe litiu. Prin urmare, producătorii actuali se bucură de prețurile reduse ale unui sistem arhaic. Să schimbi tensiunea de alimentare a unui automobil clasic cu un sistem la 48 de volți este mai costisitor decât pare. În plus, odată ce actualele automobile se vând oricum, iar o baterie cu plumb costă producătorul auto numai 30 de dolari, de ce ar face o investiție suplimentară?!

Există totuși unele excepții. Producătorii de mașini sport apelează uneori la bateriile cu litiu de 12 Volți. Aceste sunt mai scumpe decât cele cu plumb dar reușesc să reducă masa vehicului, ceea ce înseamnă accelerație mai puternică, un consum mai mic și o autonomie mai mare.

Cum să schimbi bateria cu plumb de pe Tesla Model S ?