Ce trebuie să verificați când cumpărați un automobil electric second-hand?

Tesla Model 3

Asemeni oricărui alt automobil second-hand, automobilul electric trebuie supus unor verificari temeinice. Dincolo de slăbiciunile pentru o marcă, un anumit model și aspectele estetice care ar putea să ne influențeze decizia de cumpărare există o serie de pași care trebuie urmați cu pragmatism.

Verificaţi seria de şasiu.

Seria de șasiu (VIN) este marcată în mai multe zone din automobil tocmai pentru a o face mai greu de falsificat. Seria de șasiu (VIN) ne arată țara de proveniență, producătorul și nivelul de echipare. Află mai multe despre seria VIN! Pe baza acestei serii va trebui să verificați:

Verificați starea bateriei

Bateria este cel mai scump element de pe un automobil electric. Schimbarea acesteia poate duce la cheltuieli de peste 10.000 de euro. Starea bateriei determina numărul de ani în care mai puteți folosi acel automobil electric second-hand și autonomia reală. Pentru acest lucru, faceți un test de încărcare de la 0 la 100% și fiți atenți la timpul în care se încarcă, temperatura atinsă în timpul încărcării și energia absorbită. După ce ați ajuns la 100% nivel de încărcare, circulați cu automobilul până la epuizarea completă pentru a determina autonomia reală. La automobilele electrice vechi, autonomia poate scădea la 60-70% din valoarea inițială, făcând automobilul de neutilizat. Spre exemplu, dacă veți cumpăra un automobil electric VW eGolf second-hand, pe timp de iarnă autonomia va deveni atât de redusă încât acesta nu va mai fi practic în nicio deplasare.

Verificați suspensia și anvelopele

Automobilele electrice au baterii grele care cresc masa totală a vehiculului. Suspensia se defectează mai rapid, jantele se îndoaie mai repede, iar anvelopele se uzează prematur. Spre exemplu, Tesla Model S cântărește 2.108 kg și are anvelope pe 19 inchi (245/45/19). O singură anvelopă precum Pirelli Sottozero 3 pentru Tesla Model S poate costa 1000 de lei.

Verificați elementele sparte, lovite, funcționalitatea dotărilor interioare și exterioare

Dacă aveți un parbriz crăpat la Dacia Logan nu-i nicio problemă. O să puteți să-l înlocuiți astăzi, la primul service pe stânga sau pe dreapta, la un preț decent. Dacă veți achiziționa un automobil Tesla Model S și aveți un parbriz crăpat va trebui să-l transportați la cel mai apropiat service specializat, care este la Viena. Veți suporta costurile piperate cu transportul și înlocuirea acestuia.

Tesla Model S