BMW marchează o nouă politică și o cifră rotundă în America

BMW 330e Sedan

Folosește-te de principii atunci când e în avantajul tău! Când nu te avantajează financiar poți schimba totul la 180 de grade. Folosește termeni precum piață liberă, capitalism, liberă concurență doar atunci când firmele tale se extind și au avantaje clare. Atunci când capitalismul și piața liberă încep să te încurce, uită de aceste principii și pune taxe vamale, ia măsuri politice dure împotriva concurentului, inventează legi și limitează intrarea pe piața internă a companiilor concurente pentru a le proteja pe ale tale.

Competiția auto germană

Producătorii auto germani sunt foarte competitivi. Înțeleg foarte bine ce își dorește omul și știu să facă automobile luxoase și performante. Inutil de amintit că un BMW, Mercedes sau un Porsche Panamera oferă senzații… și ce senzații!

Pe piața liberă europeană automobilele americane aproape că nu există, cu excepția Ford care a preluat principiile europene și mai nou a modelelor Tesla. Europenii nu cumpără mașini americane pentru motive bine întemeiate (sunt prea mari pentru străzile de aici, consumă mult, nu sunt fiabile, nu au confort). Prin urmare, mărci precum BMW, Mercedes, VW, Audi, Renault sau Opel fac legea.

Producătorii auto europeni au înțeles că pentru a avea loc pe piața americană trebuie să producă în America. Altfel, politicienii de la Washington le va tăia accesul pe această piață uriașă. Mercedes produce în Alabama, BMW în South Carolina, VW în Tennessee, iar japonezii de la Toyota și Honda produc în Kentucky, respectiv Ohio.


Când corporațiile investesc în SUA și oferă locuri de muncă bine plătite americanilor, tonul la adresa acestora se îndulcește. Acum să nu cădem în extrema cealaltă și să considerăm corporațiile auto niște entități care ar avea vreo tangență cu moralitatea, echitatea sau alte principii umane. Corporațiile sunt fabrici de făcut bani și de exploatat slăbiciuni umane, iar când trebuie să mintă și să înșele nu se dau în lături (vezi cazul VW în SUA).

5 milioane de automobile BMW fabricate în SUA


Bavarezii au fabricat 5 milioane de automobile în SUA, consumatorii americani apreciind combinația de putere și sportivitate cu un consum relativ redus, dacă ne raportăm la mașinile cu care sunt obișnuiți. În țara în care benzina se vinde cu galonul, BMW a ales ca modelul cu numărul 5 milioane să fie un BMW X5 M Competition, de culoare Toronto Red metalizat, echipat cu motor V8 cu tehnologie M TwinPower Turbo ce dezvoltă 617 CP. Datorită semnificaţiei istorice, acest X5 M Competition va rămâne la uzină şi va deveni parte a colecţiei istorice BMW.


“Peste o jumătate dintre automobilele BMW pe care le vindem în SUA sunt produse chiar aici în SUA, aşa că nu putem exagera importanţa uzinei din Spartanburg pentru reţeua noastră de vânzări”, a declarat Bernhard Kuhnt, preşedinte şi director executiv al BMW of North America.

“BMW a schimbat structura economiei statului nostru atunci când a decis să se localizeze în Carolina de Sud în urmă cu aproape trei decenii”, a spus guvernatorul Henry McMaster.

“Faptul că această companie mare a construit automobilul său cu numărul cinci milioane produs în SUA la Spartanburg ar trebui să fie o sursă de mare mândrie pentru poporul nostru şi un motiv de sărbătoare. Este încă un exemplu de participare a locuitorilor Carolinei de Sud la succesul unei companii care a devenit parte integrantă a statului nostru datorită dedicării sale faţă de poporul nostru.”


După cum spuneam mai sus, banii îndulcesc tonul politicienilor mai ales atunci când există presiuni sociale enorme de a reloca producția în SUA și de a reduce șomajul în rândul americanilor.

Punctele de referinţă în producţia BMW America:

  • BMW cu numărul 1.000.000 – 28 februarie 2006 – Z4 M Roadster
  • BMW cu numărul 1.500.000 – 28 septembrie 2009 – BMW X6 xDrive35i
  • BMW cu numărul 2.000.000 – 12 ianuarie 2012 – BMW X3 xDrive35i
  • BMW cu numărul 2.500.000 – 17 septembrie 2013 – BMW X5 xDrive50i
  • BMW cu numărul 3.000.000 – 24 martie 2015 – BMW X5 M
  • BMW cu numărul 3.500.000 – May 18, 2016 – BMW X4 xDrive20i
  • BMW cu numărul 4.000.000 – 8 septembrie 2017 – BMW X3 xDrive M40i
  • BMW cu numărul 4.500.000 – 7 martie 2019 – BMW X7 xDrive40
  • BMW cu numărul 5.000.000 – 4 iunie 2020 – BMW X5 M Competition

Anul trecut, uzina din Carolina de Sud a sărbătorit alte două repere importante – 25 de ani de producţie şi un an-record cu 411.620 de automobile produse. În 2019, pentru al şaselea an consecutiv, uzina din Spartanburg a fost lider naţional ca valoare a exporturilor de automobile, totalul fiind de aproximativ 9,6 miliarde de dolari. Aproape 70% din producţia totală a uzinei a fost exportată în perioada 2010-2019. Uzina are peste 11.000 de angajaţi care produc modele BMW X3, X4, X5, X6 şi X7 pentru piaţa din SUA şi pentru mapamond.


America, deși este țara cu cele mai mari contribuții în domeniul tehnologiilor de vârf, a permis corporațiilor să producă în Asia. Fiecare fabrică mutată în Asia în căutarea profitului a însemnat șomaj în rândul americanilor. Astăzi, această greșeală de pune toate ouăle într-un singur coș (China) își arată o altă față. Politicienii americani au trecut la un război economic de gherilă îndreptându-se împotriva tuturor, chiar și a europenilor, uitând uneori că Europa este un partener ce cumpără produse americane.