Ați cumpăra o Skoda electrică?

Skoda ENYAQ iV

Skoda beneficiază din plin de aportul tehnologic al grupului VAG, ce a alocat resurse remarcabile pentru dezvoltarea automobilelor electrice.
Modelul ENYAQ iV dispune de un concept de propulsie absolut nou, ce face uz din plin de potențialul platformei auto modulare electrice MEB a Grupului Volkswagen. MEB este o așa-numită platformă de tip skateboard, în care bateria este încorporată în podea, pentru a economisi spațiu. Cele trei capacități diferite pentru baterie, cinci variante de putere, între 109 și 225 kW și tracțiunea spate, sau integrală, satisfac cele mai diferite cerințe și permit cele mai variate moduri de utilizare. Cu autonomii de până la 510 km conform ciclului WLTP, Skoda ENYAQ iV depășește un prag psihologic ce oferă mai multă liniște șoferilor. De asemenea, automobilul poate tracta remorci cu masa de până la 1.400 kg (pe înclinații de 8%) sau 1.200 kg (pe înclinații de 12%).

Skoda ENYAQ iV
Skoda ENYAQ iV


Oferind trei variante de dimensiuni de baterie și cinci variante diferite de putere, Skoda ENYAQ iV pune la dispoziție versiuni diferite pentru diverse cerințe.


Suplimentar față de motorul electric de pe puntea spate, cele mai puternice variante ale modelului sunt echipate și cu un al doilea motor electric pe puntea față. Astfel, SUV-ul transpune pe șosea 425 și respectiv 460 Nm, prin intermediul tuturor celor 4 roți ale sale.

Modelul de intrare în gamă, Skoda ENYAQ 50 iV este dotat cu un motor instalat pe puntea din spate. Cuplul maxim este în acest caz de 220 Nm. Bateria litiu-ion a acestui model are capacitatea brută de 55 kWh (52 kW net) și autonomie de până la 340 km. Echipat cu o baterie de 62 kWh (58 kWh net), ENYAQ 60 iV de 132 kW poate parcurge până la 390 km, iar cuplul său maxim este de 310 Nm.


Varianta cu cea mai mare autonomie este ENYAQ 80 iV, ce generează 150 kW, la un cuplu de până la 310 Nm și la o autonomie de 510 km conform ciclului WLTP.

Bateria de 82 kWh (77 kWh net) este, de asemenea, utilizată pentru cele două variante cu tracțiune integrală, în combinație cu al doilea motor electric montat pe puntea din față. Astfel ENYAQ 80x iV generează 195 kW, iar ENYAQ RS iV furnizează 225 kW. Ambele modele au o autonomie de 460 km.


Există și un model mai sportiv, Skoda ENYAQ RS iV accelerează de pe loc la 100 km/h în doar 6,2 secunde și atinge viteza maximă la 180 km/h, ceea ce reprezintă cu 20 km/h mai mult decât la celelalte versiuni de putere.

Totodată, cel mai puternic ENYAQ iV poate tracta remorci cu masa de până la 1.400 kg. În acest sens, SUV-ul poate fi echipat opțional cu un cârlig de remorcare retractabil electric.