Enel X și Optibus încheie un parteneriat pentru o soluție de operare pentru autobuzele electrice

Solaris Urbino 12

Enel X, linia de afaceri pentru soluții energetice avansate a Grupului Enel, și Optibus, platforma software de inteligență artificială care acoperă operațiuni complexe de tranzit în peste 500 de orașe din întreaga lume, și-au anunțat parteneriatul pentru crearea unei soluții complete pentru a gestiona operațiunile cu autobuzele electrice, combinând infrastructura Enel X pentru mașini electrice cu software-ul cloud de planificare și programare a acestor vehicule al Optibus.

Prin acest parteneriat, software-ul Optibus va sprijini Enel X în optimizarea managementului autobuzelor electrice pentru clienții din peste 20 de țări, începând cu America Latină, America de Nord și Europa, și al celor 1.800 de autobuze electrice deservite de Enel X în aceste regiuni.

Pentru a sprijini operatorii de autobuze de-a lungul întregului ciclu al vehiculelor electrice, Enel X și Optibus vor oferi o soluție holistică care integrează rețeaua de infrastructură a Enel X, care include autobuze electrice și închiriere de vehicule, încărcătoare și servicii energetice, cu software-ul de planificare și programare a vehiculelor electrice bazat pe cloud al Optibus, care facilitează modelarea și optimizarea rețelei de transport, într-o soluție cuprinzătoare pentru operatorii de autobuze.

Transportul public complet electric, cu zero emisii, nu poate fi realizat doar prin înlocuirea autobuzelor cu motor diesel cu unele electrice. Operatorii de autobuz au nevoie, pe lângă vehicule electrice și încărcătoare, și de software de gestionare a vehiculelor electrice, pentru a asigura întreținerea vehiculului și a stației de încărcare, pentru a coordona timpii și locațiile de încărcare și pentru a optimiza planificarea.

Fiind unul dintre cei mai mari furnizori de servicii și produse energetice avansate la nivel mondial, modelul Ebus-as-a-Service (EaaS) de la Enel X oferă finanțare, încărcare inteligentă și servicii energetice pentru peste 1.300 de autobuze electrice din America Latină plus circa 500 de autobuze electrice în Spania, Uruguay și SUA. Având în vedere succesul său în aceste zone geografice, Enel X își extinde soluțiile de electrificare în alte regiuni.

Folosind inteligența artificială (AI), algoritmi de optimizare avansați și cloud computing, Optibus acoperă 2,5 miliarde de călătorii de pasageri pe an și este utilizat de către principalii operatori de flote de vehicule electrice, inclusiv Autoritatea de tranzit din Antelope Valley (AVTA) din SUA, cu peste cinci milioane de mile electrice parcurse, și Stagecoach, cel mai mare operator de autobuze și autocare din Marea Britanie, care intenționează să își înlocuiască întreaga flotă de peste 8.000 de autobuze cu vehicule cu emisii zero până în 2035.