Sistemele hibrid ajung pe bărci!

Bărcile cu motor și iahturile profită de tehnologiile dezvoltate de industria auto. Motoarele diesel sau pe benzină pentru bărci sunt însoțite și de un motor electric alimentat de acumulatorii de la bord.
Acumulatorii pot alimenta barca cu energie și atunci când motorul termic este oprit, ba mai mult pot asigura și propulsia bărcii cu viteză redusă. Dacă pe barcă sunt instalate și panouri fotovoltaice, care să încarce acumulatorii, atunci avem o autonomie crescută cu un consum redus de combustibil fosil.

Toyota a prezentat o barcă hibrid

Toyota, specialistul japonez în sisteme hibrid, a prezentat o barcă hibrid denumită PONAM-28V. Noua barcă l-ar face mândru pe Kiichiro Toyoda, fondatorul Toyota, și captează atenția actualilor posesori de bărci. Aceasta combină un motor termic de 256 de cai putere, cu unul electric de 48 de cai, alimentat de o baterie litiu ion de 11KWh. Barca are un consum redus, emisii scăzute de dioxid de carbon și poate rula complet silențios (lucru pe care pescarii l-ar putea aprecia).
Toyota va testa această barcă cu ajutorul guvernului Japoniei, barca urmând să efectueze activități de întreținere în portul Tokyo. Din păcate, nu vom vedea prea curând acest produs pe piață. Barca Toyota PONAM-28V va fi testată în perioada iulie 2018 – martie 2021, iar o intrare în producție se va face probabil după această dată.

Toyota PONAM-28V
Toyota PONAM-28V

Lasă un răspuns