Un miracol existent în România – sistemul centralizat de încălzire

Sistemul centralizat de încălzire din marile orașe ale României este criticat pe nedrept atât de presă, cât și de oamenii simpli, care repetă ceea ce li s-a insuflat de ani de zile. Singurii care care cu adevărat în acest miracol sunt inginerii energeticieni, care văd avantajale clare oferite de acest sistem.
După ce ani de zile sistemul de producere a energiei termice și electrice a rămas la nivelul anilor 1980, sistemul a început să dea rateuri. Ceea ce trebuia să reprezinte eficiența supremă a devenit o rețea cu mari pierderi. La problemele ce privesc izolarea deficitară a conductelor s-au adăugat o serie de firme căpușă, deținute de persoane cu conexiuni în lumea politică, fapt care a dus la acumularea de datorii și dobânzi.
Subvenționarea prețurilor la gaze și toleranța față de poluarea reprezentată de arderea gazelor a dus la diferențe mari de cost între energia termică obținută cu o centrală de apartament și cea produsă de CET-uri (centrale electro-termice).
Odată ce piața gazelor nu este liberă, iar prețurile sunt menținute la un nivel redus, centrala de apartament îți poate oferi confort sporit la un preț mai mult decât acceptabil. Cu alte cuvinte ești boier pe banii altora, deși nu înțelegi pe deplin acest lucru.

Și totuși de ce nu e bine să desființăm CET-urile și să trecem toți pe gaz?!

  • Dacă toate orașele ar consuma gaze prin centrale de apartament, pe o piață liberă, ar fi necesară o cantitate enormă de gaze și noi rețele pentru a se menține presiunea. Prețurile la gaz ar exploda. Costurile cu încălzirea ar fi mult prea mari pentru o familie medie.
  • Dacă blocul nu ar mai fi încălzit prin rețeaua centralizată, centralele de apartament ar consuma cu mult mai mult. Cu alte cuvinte centrala ta doar menține căldura structurii și nu compensează în totalitate pierderile de căldură.
  • România nu produce suficient gaz metan, gazele ar trebui importate din Federația Rusă și tranzitate prin Ucraina. În condițiile unei cereri mari, prețurile vor crește, însă cea mai mare problemă ar fi cea a întreruperii gazelor în plină iarnă, după bunul plac al politicienilor ruși.
  • CET-urile sunt mai eficiente decât centrala de apartament (acest lucru îl spun energeticienii deși oamenii care vând centrale îi contrazic!). CET-urile produc energie termică (apă caldă) ce este distribuită prin conducte izolate, dar și curent electric.
  • CET-urile poluează mai puțin și cel mai important au coșuri înalte cu filtre speciale, ce mențin poluarea departe de oraș. Coșul de la CET Vest Bucuresti are o înalțime de 180m. Un oraș în care fiecare bloc ar avea 50-100 de guri de fum ar fi un dezastru.La această poluare s-ar adăuga poluarea generată de automobile și pulberile din atmosferă, incidența bolilor de plămân ar crește foarte mult. Ai deschide fereastra să aerisești casa iar familia ta ar respira gazele emise de centralele de la apartamentele de sub tine, iar din arderea gazelor naturale nu rezultă numai CO2 și H2O, gazele naturale nu conțin numai metan pur ci și mici cantități de sulf sub diverse forme (hidrogen sulfurat și sulf mercaptanic).
    O soluție ar fi ca toate centralele de apartament de pe o coloană să fie conectate la un coș comun, care să depășească înalțimea blocului. Din păcate, această soluție simplă, care ar duce gazele nocive la o distanță mai mare de apartamente și ar reduce riscurile asupra sănătății, nu este pusă în practică. Fiecare proprietar de apartament își montează propria gură de evacuare a gazelor și găurește peretele exterior unde i se pare meșterului că mai bine.

    „În gazele emanate de centralele termice individuale există zeci de poluanţi, inclusiv compuşi de azot, de sulf, metale grele, radicali liberi. Pe lângă aceşti poluanţi (unii mutageni şi genotoxici) am evidenţiat şi particule ultrafine de funingine, care sunt cancerigene. Încă din secolul al XVIII-lea s-a indentificat funinginea ca agent cancerigen. Funinginea este pe primul loc în listele de agenţi cancerigeni în toate ţările.”, Gheorghe Benga, chimist şi medic.

    În felul acesta ar arăta Bucureștiul dacă încălzirea s-ar face numai cu centrale de apartament

  • Teoria nu poate bate realitatea românească. Deși oamenii de vânzări vă spun că centralele sunt foarte eficiente, iar emisiile de noxe sunt minime, în realitate aceste cifre nu se confirmă.
    Nu există ardere perfectă, există doar ardere incompletă și pierderi de căldură pe coș, dacă nu credeți acest lucru puneți mâna pe coșul unei centrale de apartament.În teorie, fiecare consumator va face reviziile la timp, cu personal bine pregătit și nu va interveni asupra centralei. În teorie, pentru că în realitate lucrurile stau cu totul diferit. În România, gazele provoacă numeroase accidente chiar și atunci când în locuință există un simplu aragaz. Dacă toate locuințele din țară ar avea centrale pe gaz am avea un număr mult mai mare de accidente și în consecinţă costuri sociale mai mari.

    O singură greșeală, un bloc pierdut!


    O centrală are nevoie de 9,52 m3 de aer pentru fiecare metru cub de gaz metan ars. Acest aer este luat din bucătăria apartamentului. Într-o bucătărie ventilată necorespunzător, centrala va reduce procentul de oxigen din aer.
  • În orașele românești, unde blocurile sunt construite la mică distanță unele de altele, este important să menținem poluarea departe de oraș. CET-ul funcționează în afara orașului, gazele sunt evacuate la înălțime mare și dispersate în atmosferă.
  • Dacă CET-urile s-ar desființa, energia electrică produsă de acestea ar trebui înlocuită din alte surse, iar acest lucru ar însemna costuri suplimentare și poluare.
  • CET-urile pot funcționa cu păcură în cazul întreruperii furnizării gazelor, șansele să rămâi fără căldură fiind cu mult mai mici.
  • Exploziile de gaze ce se produc în apartamentele aflate la etaje inferioare au efecte devastatoare. Întreaga greutate a blocului sprijinindu-se pe elemente de rezistență afectate de vibrație. Rezultatul poate fi prăbușirea parțială a clădirii sau afectarea structurii de rezistență la un nivel ce nu mai prezintă siguranță pe viitor.
    https://www.youtube.com/watch?v=5MGUTdTo2Z8

    Concluzii

    Centralele de apartament pot fi o soluție pentru sate și orașele mici, acolo unde un sistem centralizat nu ar fi fezabil, iar poluarea nu e o problemă.
    Pentru orașele mari, dense, așa cum este Bucureștiul ar fi recomandabil ca atât CET-urile, cât și rețelele de distribuție a energiei termice să fie dezvoltate în continuare.
    Consumatorii nu ar trebui să se bucure de prețuri subvenționate la gaze, ar trebui ca piața să fie liberalizată, astfel prețul metrului cub de gaz se va apropia de valoarea sa reală. Mai mult, poluatorul trebuie să plătească.
    Cei care instalează centrale pe gaze ar trebui să plătească toate cheltuielile: conducte, instalații, revizii periodice, asigurări suplimentare pentru accidente, taxe pe gazele emise în atmosferă. Accidentele ar trebui acoperite de asiguratori și nu de la bugetul de stat.
    Surse:
    INTRODUCERE ÎN TEORIA COMBUSTIEI http://www.intercontrol.ro/Automatizari/introducere.html
    Codul Tehnic al Sectorului G.N.
    http://www.elcen.ro/

    Lasă un răspuns