Turbina Francis

Turbina Francis a fost inventata in anul 1884 de inginerul american James B. Francis. Turbinele de tip Francis sunt alimentate pe toata periferia rotorului, randamentul fiind in general mai mare decat cel al turbinelor de tip Pelton.
Acest gen de turbine este recomandat pentru caderi cuprinse intre 20 si 700 de metri iar puterea generata poate varia de la cativa kilowati pana la 1000 de megawati. Printre avantajele notabile se numara si posibilitatea de a utiliza turbina, in sens invers, ca pe o imensa pompa de apa care sa reumple barajul pentru orele de varf.
Turatia specifica turbinei se incadreaza intre 50 si 550 de rotatii. De regula o parte din elementele turbinelor cu ax vertical sunt fixate in beton, reducandu-se in acest fel vibratiile.
Turbinele de tip Francis sunt printre cele mai raspandite in lume datorita eficientei acestora.

Turbinele de tip Francis au fost alese pentru cel mai mare baraj hidroenergetic din lume, Barajul Celor Trei Defilee, construit in China.
Barajului Celor Trei Defilee va insuma 18.2 GWh, generati de cele 26 de generatoare propuse, iar energia produsa anual echivaleaza cu arderea a 40 de milioane de tone de carbune sau cu cea generata de 18 centrale nucleare mari. Barajul are o lungime de 2,3 kilometri iar rezervorul sau se intinde pe o distanta de 660 km.

Lasă un răspuns