Tesla a instalat în Australia prima capacitate industrială de stocare a energiei electrice în baterii litiu-ion. Bateriile Tesla au o capacitate de 129 megawați-oră (MWh) și sunt concepute să absoarbă vârfurile de producție și să echilibreze rețeaua atunci când există un consum ridicat.
Australia s-a confruntat în anul 2016 cu o pană majoră de energie electrică, fapt care a dus la pierderi economice greu de contorizat. Numai pierderile minei de cupru Olympic Dam au fost de 105 milioane de dolari americani.
Discuțiile dintre politicienii conservatori, care optau pentru centralele pe cărbune și cei reformiști care susțin energia verde s-au finalizat până la urmă cu victoria celor din urmă. Au existat păreri care au criticat adoptarea prea rapidă a energiei verzi, care a dus la dezechilibre în sistem. Trezorierul Australiei „Scott Morrison” a declarat că aceasta este o „soluție de Hollywood” care nu va rezolva problemele care apar atunci când nu bate vântul
Bateriile Tesla sunt montate în ferma eoliană Neoen, localizată la 225 km de Adelaide. Costul instalării bateriilor ar fi cuprins undeva între 50 și 90 de milioane de dolari. Dacă lucrurile merg bine, sistemul Tesla ar putea deveni un standard pentru multe țări ce se confruntă cu lipsa capacităților de producere a energiei electrice. Adevăratul test pentru bateriile Tesla va veni în luna decembrie a anului 2017, atunci când consumul de electricitate crește foarte mult.
Bateriile au fost concepute să acopere perioadele în care vântul nu bate suficient de tare și să ajute la controlul frecvenței curentului, atunci când turbinele pe gaz nu pot intra în funcțiune suficient de rapid.
Tesla will get the system installed and working 100 days from contract signature or it is free. That serious enough for you?
— Elon Musk (@elonmusk) 10 martie 2017
Elon Musk este atât de încrezător în tehnologia companiei sale încât a scris pe Twitter „Tesla va instala sistemul în 100 de zile de la semnarea contractului sau va fi gratuit. E destul de convingător? ”
România, la fel ca Australia, poate opta pentru implementarea unui sistem cu baterii, însă țara noastră are avantajul hidrocentralelor deja construite și a turbinelor pe gaz ce nu sunt folosite la capacitate maximă. Lacurile de acumulare devin adevărate „baterii” ce stochează energia, turbinele hidrocentralelor putând acoperi momentele în care nu bate vântul sau soarele refuză să se arate pe cer.
Energia verde se află în continuă dezvoltare, în următoarele decenii fiind preconizat ca inclusiv camioanele și tractoarele să funcționeze pe baterii solid-state cu electrolit solid și electrozi construiți la nivel nanometric.