Munca la stat = stat degeaba

Am trecut astazi prin Piata Victoriei in timpul asa zisului mitig. O mana de oameni adusa cu autocarele purtau tot felul de lozinci rupte de realitate. Un gigel tinea un discurs pe scena criticand actuala guvernare si explicandu-ne cu va ridica el salariul minim la cer, cum le va da el muncitorilor tot ce vor si cum va sustine el economia nationala.
Oamenii prezenti acolo nu prea avea tragere de inima sa asculte toate balivernele astea, multi dintre ei stand in parc si pe la terase.
Culmea ca echipamentele pe care le aveau nu prea trageau a saracie. Toti erau bine imbracati, purtau veste si steaguri, fumau cate o tigara sau mancau cate un sandwich la terasele din apropiere. Daca intr-o situatie de criza coreeni si-au donat bijuteriile familiei statului, japonezii sunt recunoscuti pentru munca lor iar nemtii impresioneaza prin disciplina, romanii au si ei doua calitati sunt prosti si fuduli.
Ii inteleg pe acesti oameni care traiesc pe un salariu de 10 milioane de lei vechi dar oricand se pot angaja in mediul privat mai ales ca educatia si pregatirea lor (pe care o considera superioara) nu le va sta in cale. Judecatorii sunt o alta categorie favorizata de lege cu salarii si prime ce trec bine de 50 de milioane lunar. Totusi acesti oameni fac greva in Romania desi unii dintre ei au legaturi cu clanuri mafiote, amana la nesfarsit dosare in interesul unor oameni cu influenta si tot ei ne cer mai multi bani pentru activitatea lor.
M-as fi asteptat sa faca greva cei din agricultura care muncesc mult, in conditii grele si pe bani putini. Inteleg nemultumirea oamenilor din mediu privat care lucreaza de dimineata pana seara pe salariul minim pe economie iar acum isi vor pierde si slujbele astea, dar nu-i pot intelege pe bugetari. E normal sa existe o grila de salarizare, e anormal ca unii sa aibe pensii de sute de milioane si agricultorii sa traiasca pe  o pensie de 50 ron si e strigator la cer ca niste analfabeti sa-si gaseasca loc in Parlamentul Romaniei.
Parlamentul Romaniei e prea stufos si stim cu totii asta dar nu va asteptati sa accepte de buna voie reducerea la o singura camera si 300 de membri. Oamenii astia ies afara doar in suturi iar acel sut in cur trebuie sa vina la alegeri. Din acest motiv avem nevoie de vot uninominal si nu de sforaiturile politice demne de scoala de copii cu probleme speciale ale unor politicieni romani.
Sa luam cazul unui profesoras de informatica.
Acesta oricand se poate angaja ca programator la Microsoft pe un salariu de 5000 de dolari lunar. Intrebarea ramane urmatoarea: de ce nu o face?!! si se complace sa primeasca 15 milioane de la ministerul invatamantului? raspunsul este unul singur: profesorasul nostru nu stie informatica nici cat un copil din curtea scolii, nu e in stare sa gaseasca priza dar sa scrie doua linii de cod C++ . El stie ca in mediul privat, acolo unde exista concurenta nu va face fata in schimb are pretentii de a fi platit regeste de un popor prea obosit sa mai duca in spate parazitii.

Lasă un răspuns