Nava Greenpeace Rainbow Warrior a ajuns la Constanța

Greenpeace a ajuns în portul Constanța pentru a ne spune ceea ce știm deja. În ciuda investițiilor mari în energia verde pe care România le face de mai bine de 70 de ani, termocentralele pe cărbune au o pondere ridicată în mixul energetic național. Chiar dacă stăm mai bine ca Germania sau Polonia în ceea ce privește procentul de energie verde din totalul producției.


Rainbow Warrior, nava-fanion a Greenpeace, rămâne în România în perioada 29 mai – 2 iunie, pentru a semnala legătura dintre modul în care producem energie în prezent și modificarea climei planetei. Constanța e prima oprire dintr-un tur european de 5 luni, care promovează soluțiile energetice curate, solicită ambiții mai înalte și acțiuni decisive pentru protejarea climei din partea liderilor europeni.


Politicienii și sectorul de business trebuie să oprească orice sprijin pentru combustibilii fosili, principalii agresori ai climei, și să deschidă calea pentru energia regenerabilă. Viteza aplicării unor măsuri benefice climei trebuie să crească pentru a nu încălzi planeta cu mai mult de 1,5 grade Celsius, spun reprezentanții Greenpeace într-un comunicat de presă.

”Ne dorim un plan curajos din partea statului român pentru reducerea utilizării combustibililor fosili. Mai multe țări membre ale UE au stabilit deja un traseu pentru eliminarea cărbunelui din sectorul energetic. România, din contră, sprijină acest sector foarte poluant pentru planetă și sănătatea oamenilor, permițând funcționarea termocentralelor care nu respectă normele europene. Termenul ferm solicitat de noi pentru închiderea producției de energie pe cărbune este 2030.”, declară Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.