Mazda dezvolta componente de bioplastic

Mazda a dezvoltat un plastic bazat pe componente bio, potrivit pentru fabricarea componentelor exterioare ale automobilelor. Noul bioplastic va ajuta Mazda să reducă impactul asupra mediului. Acesta este obţinut din materiale derivate din plante, limitează utilizarea petrolului şi, totodată, emisiile de CO2. Bioplasticul poate fi colorat prin tehnologia Dye şi nu trebuie vopsit, astfel că reduce şi emisiile de compuşi organici volatili. Aplicarea tehnicii Dye oferă o nuanţă intensă şi uniformă, cu un luciu mai pronunţat decât cel obţinut prin vopsirea tradiţională a plasticului.
Mazda a dezvoltat proactiv tehnologii de biomasă de mai mulţi ani. Sub denumirea Mazda Biotechmaterial compania a dezvoltat primul bioplastic pentru interior bazat pe plante, cu o duritate mare şi rezistent la căldură, precum şi primul material textil bio pentru tapiţerie, obţinut complet din fibre din plante. Pentru a fi utilizate în fabricarea componentelor exterioare ale autovehiculelor şi pentru a suporta factorii de mediu duri la care va fi expus, bioplasticul trebuie să fie foarte rezistent la impact, la zgârieturi şi să nu se decoloreze.
Mazda a reuşit să creeze un material adecvat atât pentru componente de interior, cât şi de exterior. A fost obţinut prin optimizarea compoziţiei unui bioplastic foarte maleabil şi dur cu aditivi şi agenţi de colorare (în curs de omologare), precum şi prin îmbunătăţirea procesului de turnare. Acesta va permite companiei să producă piese care sunt la fel de durabile ca şi cele obţinute din ABS vopsit, dar care vor avea un aspect mai calitativ şi avantaje de design.
Bioplasticul va fi folosit pentru început la interiorul noii Mazda MX-5, care va fi lansată în 2015, urmând ca mai târziu să fie inclus şi în componentele de la exteriorul altor modele de serie. Mazda va prezenta prototipuri de piese Mazda Biotechmaterial, realizate din bioplastic, la expoziţia Eco-Products 2014, ce va avea loc în perioada următoare la Tokyo. Materialul a fost dezvoltat în colaborare cu Mitsubishi Chemical Corporation.
 
Mazda 2

Lasă un răspuns