Majoritatea vehiculelor noi cumpărate în Norvegia au fost hibrid

Norvegia este o țară deosebită, ce se aseamnă foarte mult cu Arabia Saudită din punct de vedere al veniturilor bugetare. Norvegia încasează sume uriașe de bani din vânzarea de hidrocarburi, iar fondurile norvegiene sunt investite cât mai bine posibil în interesul populației. Pe baza veniturilor din hidrocarburi, Norvegia și-a construit o rețea vastă de hidrocentrale, reușind ca 96% din energia electrică să provină din surse regenerabile.
Norvegia este țara cu cele mai mari vânzări de automobile electrice, subvențiile acordate de stat reușind să coboare prețul final la valori foarte tentante. Pentru șoferul norvegian, un automobil electric este mai ieftin de cumpărat și utilizat decât unul cu motor termic.
În luna martie 2016, nu mai puțin de 60% din automobilele vândute în Norvegia au fost hibrid și Plug-in hibrid.
Tot în martie, Nissan Leaf conduce în topul vehiculelor electrice cu un număr de 676 de unități. Tesla a vândut 5 mașini Model S, iar Renault Zoe s-a situat pe locul nouă.
În total, în luna martie s-au vândut 3400 de automobile hibrid, 2600 de automobile electrice și 2000 de automobile plug-in hibrid.
Posesorii de automobile electrice se bucură în Norvegia de înregistrarea vehicului fără taxe, parcări gratuite, încărcare publică gratuită, transport cu feribotul gratuit, nu plătesc taxe de pod sau de tunel și nici vignetă.

Nissan Leaf
Nissan Leaf

Lasă un răspuns