Mai mulți roboți la Dacia

Roboti Dacia

Cele două uzine Dacia de pe platforma Mioveni: Uzina Vehicule şi Uzina Mecanica și Șasiuri vor folosi sistemul de producție Alliance Production Way (APW) comun uzinelor din cadrul Alianței Renault-Nissan.
„Sunt transformări vizibile în fiecare departament, fie că vorbim de Presaj, Caroserie, Vopsitorie sau Montaj. Oamenii implicați în procesele de fabricație, inclusiv în zonele unde există roboți, beneficiază de formări permanente care au scopul de a conștientiza mai bine importanța calității, a securității la locul de muncă, a costurilor angajate și a termenelor care trebuie respectate. 93% din producția de vehicule a Dacia merge la export. Vorbim de clienți din culturi diferite, cu exigențe diferite. APW înseamnă să ne sincronizam permanent cu clientul. În procesele de fabricație, să „nu primim niciodată defecte”, să „nu producem niciodată defecte” și să „nu transmitem niciodată defecte”. Progresiv, am eliminat riscurile de accidente în anumite posturi manuale, care presupuneau operații dificile din punct de vedere ergonomic, cu implementarea roboților. Aceste schimbări se reflectă și în condițiile de muncă ale angajaților”, a declarat Cornel Olendraru, director Uzina Vehicule Dacia.

Roboti ABB pentru Dacia

Recent, compania ABB Robotics publica pe Youtube un clip în care prezenta 7 roboți industriali de tip ABB IRB 7600FX cu 7 axe de lucru.

ABB Robotics a furnizat roboți industriali pentru Dacia


În departamentul în care se asamblează motoarele Energy Tce 90, o parte dintre procesele de fabricaţie mecanică sunt robotizate. Astfel, operaţiile de manipulare a pieselor, de strângere a pieselor şi de control al conformităţii motorului, sunt robotizate.
Motorul Energy Tce 90 (foto), fabricat în România obține, 90 de cai putere din 900cc, adică 100CP pe litru, cifră inaccesibilă multor producători auto cu pretenții. Motorul echipează automobilele Dacia, Renault și Smart.
Renault Tce 90
Renault Tce 90

Spre exemplu, postul de lucru amplasat la finalul linei de asamblare (foto Departament Motoare) realizează o serie de verificări VISIO (prezenţa şi citirea etichetei motorului, coerenţa referinţei piesei, coerenţa tipului de piesă montată – se verifică anumite caracteristici fizice între piese cu referinţe diferite etc).
În departamentul unde se produc cutiile de viteze de tip TL (şase rapoarte), fabricate la Uzina Mecanica şi Şasiuri, există tehnologii inovatoare: instalaţii de control 3D de ultimă generație, bancuri de teste pentru control acustic şi vibraţii, călire sub presă, maşini de transfer pentru uzinaj.
Uzina Mecanica Dacia- Cutii de viteza
Uzina Mecanica Dacia- Cutii de viteza

Producţia acestui departament este expediată către Uzina Vehicule, pentru gama Duster, şi la export, către uzine ale Alianţei Renault-Nissan.

„Angajaţii s-au adaptat evoluției în materie de tehnologie. Ea n-a venit brusc, ci treptat. O nouă meserie a luat naştere: automatist – cel care programează și supraveghează roboții și procesele de fabricație robotizate”, a declarat Philippe Nottez, directorul uzinei Mecanica şi Şasiuri.

Investițiile realizate pe platforma industrială de la Mioveni pentru modernizarea uzinelor, între anii 2000 şi 2014, se ridică la aproximativ 1,9 miliarde de euro, din care 18,5 milioane de euro în condiții de muncă.
În prezent, nivelul de automatizare a proceselor de fabricaţie vehicule şi mecanică este de 5%. În următorii ani, acesta va ajunge la 20%.

Salarii Dacia

 • Salariul mediu brut realizat pentru operatori în 2014 : 4.328 lei.
 • Primă de Paști (1.177 lei brut, în 2015) și de Crăciun
 • Tichete cadou (70 lei, în 2015) pentru ziua de 8 martie, acordate tuturor angajatelor
 • Tichete cadou de Crăciun (70 lei, în 2015)
 • Prima de participare la profitul companiei (1.410 de lei brut, acordată la jumătatea anului 2015)
 • Prima de vacanță (1.590 lei brut, în 2015)
 • Bonuri de masă
 • Masă caldă gratuită (pentru operatori)
 • Transport subvenționat
 • Bilete de odihnă și tratament
 • Ajutoare diverse (căsătorie, deces etc.)
 • Zile libere plătite cu salariul de bază, în afara celor prevăzute de lege pentru sărbătorile legale sau religioase, în următoarele situații: evenimente în familie (nașterea unui copil, căsătorie sau deces), schimbarea domiciliului, pentru donarea de sânge.
 • Asigurare medicală (acces gratuit la o gamă largă de servicii medicale în rețeaua uneia dintre cele mai importante clinici private din România)
Dacia Sandero Stepway 2
Dacia Sandero Stepway 2

Lasă un răspuns