Cea mai rapida masina pe abur

Automobilele pe abur au avut o perioada scurta de utilizare insa au existat o serie de pasionati care au dorit stabilirea unor noi recorduri cu mai bine de 100 de ani in urma.
Precedentul record a fost stabilit in anul 1906 de Fred Marriott la volanul unei masini pe abur denumita Stanley Steamer Rocket.
Viteza atinsa acum un secol si ceva era de 127.659 mile pe ora (205.447 kilometri pe ora) si reprezenta un adevarat succes tehnologic.

Masina britanica pe abur
Masina britanica pe abur

Britanicii au batut de curand acest record ajungand la viteza de 170 de mile pe ora (273.588 kilometri pe ora) cu ajutorul tehnologiei moderne.
Masina construita de ei inglobeaza o turbina de 360 de cai si 12 micro-boilere incalzite de gaz petrolier lichefiat (GPL). Randamentul motorului pe abur a fost foarte scazat, de aproximativ 10%, fiind necesara crearea crearea initiala a unei energii termice de 3MW pentru atingerea puterii maxime in turbina.
Turbina a ajuns la 13000 de rotatii pe minut moment in care in fiecare minut erau transformati in abur aproape 40 de litri de apa.
In clipul de mai jos este prezentata echipa britanica si masina construita de acestia.

Lasă un răspuns