Cauze care cresc consumul de combustibil

Volkswagen e-Golf

Automobilele care au un consum crescut de benzină sau motorină afectează bugetul conducătorului auto și poluează mai mult decât un automobil eficient. Consumul de combustibil reprezintă un un criteriu esențial în alegerea unui automobil. Acesta a fost principalul motiv pentru care vehiculele cu motoare diesel s-au impus la un moment dat în fața celor cu motoare cu benzină.

Termostatul este defect

Această piesă auto asigură funcționarea motorului la o temperatură optimă. La fel ca orice altă componentă de sub capota mașinii, termostatul poate suferi în timp anumite avarii. În mod normal, acesta ar trebui să rămână inactiv, până când antigelul atinge pragul de 90°C. În cazul în care termostatul nu este închis perfect, consumul de combustibil al mașinii poate crește simțitor.

Presiune scăzută în pneuri

Atunci când pneurile nu sunt umflate corespunzător crește forța de frecare și energia necesară pentru punerea în mișcare a automobilului. În aceste condiții, motorul are nevoie de mai mult combustibil pentru a funcționa la parametri optimi.

Uleiul și-a pierdut proprietățile

Un ulei de motor își poate pierde nivelul de vâscozitate inițial și, în consecință, se pot pierde și calitățile sale de agent pentru lubrifierea pieselor. Acest lucru poate duce la creșterea cantității de combustibil consumat, atât în timpul mersului, cât și în poziție staționară (comparativ cu funcționarea în condiții tehnice optime).

Pentru a evita o avarie ce poate fi cauzată de slaba lubrifiere a pieselor de motor, este recomandat să faci o vizită cu mașina în service. Pe lângă revizia tehnică a pieselor auto ce ar putea fi afectate de această neregulă, specialiștii îți pot recomanda și un ulei mult mai potrivit, față de produsul utilizat în prezent.

Avarii la nivelul sondei Lambda

Automobilele dispun de un senzor de oxigen (sonda Lambda) ce măsoară și transmite către computerul de bord nivelul de oxigen din gazele evacuate pentru a stabili proporțiile de aer și combustibil. În cazul în care această componentă auto se defectează sau transvite valori eronate, consumul crescut de carburant poate reprezenta un efect direct al acestei probleme.

Turbosuflanta întâmpină probleme tehnice

Turbosuflanta, sau turbina, așa cum mai este aceasta cunoscută în atelierele auto, este un agregat esențial pentru motor, cu rol multiplu în funcționarea sa la parametri optimi. Turbina introduce aer forțat în cilindri și permite aerderea unei cantități mai mari de combustibil pentru a obține putere. O turbină care funcționează incorect poate genera în mod indirect emisii de noxe și un consum crescut de combustibil.