Cât ne costă un automobil cu adevărat!

Automobilul este parte a vietii noastre, este tratat ca un membru al familiei și i se acordă o importanță deosebită. Fără automobil nu putem trăi însă, uneori cheltuim mai mult decât e necesar pentru acest mijloc de transport.
Am pus pe hârtie, sau mai bine zis în Excel, costurile pe care le implică exploatarea unei mașini pe toată durata ei de viață.
Am ales un automobil pe care am plătit 14.000 de euro, cu motor normal, ce are un consum de 7 litri la 100km. În primul caz am luat un șofer care parcurge 15.000 de kilometri anual și păstrează mașina timp de 15 ani. În acest caz, posesorul va plăti 36.200 euro în cei 15 ani sau 6.6 euro (30 lei) pentru fiecare zi în care deține mașina. Bineînțeles, nimeni nu se gândește că în fiecare zi mașina îi ia 30 de lei din buzunar. Într-un an se strâng cam 2413 euro.
Amortizare costuri automobil
În cea de a doua variantă am ales un șofer care circulă doar 10.000 de kilometri pe ani și păstrează mașina timp de 10 ani. În acest caz costul total de exploatare este de 24.000 de euro iar costul zilnic de 6.5 euro.
Amortizare costuri automobil
Fiecare om își face calculele personale, în funcție de venitul pe care îl are la dispoziție, și poate aprecia aceste cifre ca fiind mari sau ca ceva lipsit de importanță, însă am impresia că în România oamenii plătesc mult prea mult pentru a circula cu mașina și lasă pe plan secund lucruri mai importante cum ar fi: educația, alimentația, petrecerea timpului liber, etc.
PS: Cred că ar fi cazul să-i spunem și lui Dan Diaconescu că poți avea Rolls dar ca să ai valoare cu adevărat trebuie să mai treci și pe stomatolog.
Excelul îl puteți descărca de aici și puteți completa cu cifrele valabile în cazul vostru.

Lasă un răspuns