Home » Mediu » Oxizii de azot

Oxizii de azot

NOx cum mai sunt numiti, oxizii de azot contribuie la producerea ozonului de nivel jos, care e o cauza majora a problemelor respiratorii.
Acestia sunt in general o problema a motoarelor diesel, fiind aproape eliminati din noxele emise de motoarele pe benzina. In UE standardele sunt din ce in ce mai drastice cu emisiile de NOx: Euro 3 – 0.5g/km, Euro 4 – 0.25 g/km iar pentru standardul Euro 5 nivelul maxim admis va fi de 0.2 g/km.
In SUA standardele sunt si mai drastice – pana la 0.1 g/km (posibil datorita faptului ca ei nu prea folosesc motoare diesel si pentru a se proteja de importurile masive din Germania).
Tehnologia pentru a transforma nitratii in azot si apa exista – denumirea comerciala fiind „Bluetec” , si apartinand Mercedes si VW. Este de asteptat ca aceasta tehnologie sa se raspandeasca rapid atat in SUA cat mai ales in UE , pentru ca in anii care urmeaza sa o gasim pe mai multe modele ale mai multor companii.
Sursa: www.consumredus.ro

Etichete: , , ,
Postat de in data de 17 martie 2009. In categoria Mediu. Puteti urmari acest articol prin RSS 2.0. Puteti lasa un comentariu la acest articol

You must be logged in to post a comment Login

center>