Marile corporații din domeniul petrolier influențează deciziile politice și fac orice pentru un profit substanțial. Războaiele din Irak și Libia sunt două exemple negative în lupta pentru controlul resurselor.
Energiile regenerabile par scumpe la prima vedere însă mulți uită să introducă în calculele pe care le fac și consecințele asupra mediului și asupra vieții. Spre exemplu dacă japonezii ar calcula cât ar costa fiecare KWh produs la centrala nucleara de la Fukushima ar trebui să ia în calcul moarte a mii de oameni pe termen lung cauzată de radiații și pierderea unor mari suprafețe de teren care nu mai pot fi folosite.
Acești factori conturează în realitate adevăratul cost al energie.
În lumea petrolieră, exploatarea celor mai prolifice terenuri, cu cele mai mari rezerve este o luptă pe viață și pe moarte. În Africa, acolo unde viața localnicilor nu face cât două cepe degerate, unele corporații fac o mulțime de bani fără a lasă nici macar un singur cent comunității. În Nigeria, compania Shell este prezentă din 1937. În ultimii 20 de ani însă în Nigeria au avut loc 7000 de accidente cu surgeri de petrol în care s-au deversat 13 milioane de barili. Poluarea afectează fauna și flora dar și viața oamenilor care trăiesc din pescuit.
The consequences are obviously tragic for the people of the region where the ecosystem has been devastated. The residents of the area, mostly fishermen, have seen their livelihoods disappear and their groundwater contaminated. UNEP, the United Nations program for the environment, estimates that 7,000 oil leaks totaling 13 million barrels of oil have occurred in the area since extraction began in 1989. UNEP has also estimated that Shell and other oil companies working in the area have polluted 1,000 square kilometers of land and that the level of oil in the water is now 1,000 times greater than that recommended by the Nigerian government.