Energia eoliană a cunoscut o dezvoltare accelerată în România prin instalarea unor păduri de eoliene, majoritatea poziționate în Dobrogea. Companiile sunt încurajate de subvențiile acordate sub formă de certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în rețea, investițiile în acest segment devenind foarte profitabile.
Astăzi, 9 octombrie 2011, în România s-a produs la un moment dat mai multă electricitate din surse eoliene decât din surse hidro, cu alte cuvinte toate marile hidrocentrale din țară nu au reușit să egaleze producția de energie eoliană.
La ora 13:38 erau produși 420MWh în hidrocentrale și 499MWh de vânt. Bineînțeles vorbim de o victorie de moment, odată cu reluarea precipitațiilor, hidroelectrica își va dovedi adevărata valoare dată de investițiile masive din perioada comunistă.
Montarea de centrale eoliene continuă în același ritm alert iar în curând vom putea vorbi de 1000MWh putere instalată. Din păcate majoritatea investițiilor sunt în Dobrogea, condițiile meteorologice de acolo influențând puternic producția la nivel național. Poate instalarea unor turbine în munții va ameliora diferențele mari de producție între zilele cu vânt și zilele liniștite.
Energia verde (hidro, eoliană, solară, biomasă) contribuie la reducerea dependenței de combustibilii fosili și la dezvoltarea sustenabilă a României.
Capacitatea instalată a Hidroelectrica este de circa 6.400 MW/h, în timp ce eolienele au sub 900 MW/h. E doar o situație temporară.