Cum ajută energia verde comunitățile izolate din Canada?!

Turbina eoliana GE Haliade-X

Din cele 80 de comunități izolate din cele trei teritorii ale Canadei, 53 se bazează exclusiv pe generatoarele diesel pentru a produce energie electrică. În Nunavut, produsele petroliere sunt și mai mult decât o necesitate. Teritoriul este complet izolat de rețeaua electrică nord-americană, iar toate comunitățile sale depind de motorină pentru generarea de energie electrică, încălzirea casei și transport. Combustibilul trebuie să fie transportat pe mare în timpul verii pentru a satisface nevoile de energie pe parcursul iernii.


Începând cu anul 2014, 17 din 25 de centrale cu generatoare diesel din Nunavut ajunseseră la sfârșitul duratei de viață. Un incendiu a distrus centrala electrică din Pangnirtung în aprilie 2015, subliniind nevoia vitală de energie de rezervă într-o regiune în care temperaturile de -40 de grade Celsius nu sunt neobișnuite.
Yukon, Teritoriile de Nord-Vest și Nunavut reprezintă 40% din suprafața totală a Canadei, dar au mai puțin de 120.000 de locuitori.


Cum ajută energia verde aceste comunități izolate?! Soluția Hibridă


Institutul pentru Energie Durabilă de la Universitatea din Waterloo a emis un raport în pentru World Wildlife Fund Canada în mai 2016 privind fezabilitatea surselor de energie regenerabilă în 13 comunități din Nunavut. Studiul a identificat cinci comunități în care s-ar putea implementa soluții de energie regenerabilă – și anume sisteme eoliene și solare.


Rezultatele studiului subliniază necesitatea de a diversifica sursele de energie și de a oferi rezervă pentru energia obținută din hidrocarburi. Acolo unde tehnologiile individuale nu pot satisface nevoile comunităților îndepărtate, sistemele hibride pot avea succes prin reunirea beneficiilor diferitelor tipuri de energie.


Colville Lake, NWT, un oraș cu mai puțin de 200 de oameni, este un exemplu în acest sens. La sfârșitul anului 2015, orașul a instalat un sistem hibrid solar-diesel de 8 milioane de dolari. Autoritățile locale speră că bateriile încărcate cu energie fotovoltaică vor furniza cea mai mare energie electrică în timpul verii și vor permite comunității să recurgă la fiabilitatea generatoarelor diesel ca principală sursă de energie în adâncul iernii.


Mai simplu spus, localitățile izolate din Nordul Canadei pot folosi energia solară și eoliană pe timpul verii polare, atunci când soarele apune pentru puține ore și se pot baza pe generatoarele diesel pe timpul iernii polare. Stocarea energiei electrice în baterii este extrem de utilă în cazul în care generatoarele diesel se defectează și necesită un timp pentru a fi repuse în funcțiune.


Soluția hibridă, în care energia verde acoperă o parte din consum, permite reducerea cosumului de motorină și mai puține drumuri pentru autocisternele care livrează combustibilii petrolieri.


Sursa: Canadian Fuels Association.