Cine se opune construcției de hidrocentrale în România?

Turbina Kaplan

Sistemul de producere a energiei electrice curate, din surse regenerabile, este incomplet fără hidrocentrale. Lacul de acumulare al hidrocentralei este o adevărate baterie care stochează energia necesară turbinelor pentru a produce curent electric. Atunci când există soare sau vânt, hidrocentralele sunt oprite și apa este acumulată, crescând nivelul lacurilor de acumulare. În acest fel încărcăm aceste „baterii” gata să producă electricitate la o simplă apăsare de buton.


Atunci când centralele fotovoltaice sau eoliene încetează să mai producă energie sunt pornite turbinele hidrocentralelor pentru a completa necesarul de energie electrică din sistem și pentru a acoperi consumul. Mai mult, există posibilitatea de a construi hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, care urcă apa din lacul de acumulare inferior într-un lac situat la altitudine mai mare. Soluția este viabilă pentru situațiile în care există un surplus de energie verde, care altfel s-ar pierde.


Energia este o armă

Energia este o armă odată ce este folosită pentru concesii politice. Astăzi, energia este și principalul element care transferă avuția națiunilor de pe un continent pe altul. Cu toții privim cu admirație la orașele din Emiratele Arabe Unite sau la proiectele derulate de Arabia Saudită. Cu banii din energie se construiesc orașe de vis sau armate de temut. Banii încasați de Rusia din vânzarea de hidrocarburi au fost folosiți pentru invadarea țărilor vecine și întreținerea unei armate colosale. Europenii și rușii au construit conducte gigantice prin care sunt livrate gaze, inclusiv pentru producția de energie electrică. Pe lângă aceste conducte foarte vizibile, există „conducte” de bani, mai puțin vizibile, care finanțează Armata Rusă.


România cumpără minerale, îngrășăminte chimice, aluminiu, petrol, cărbune și gaze din Rusia, fiind ea însăși un finanțator al regimului de la Kremlin. Numeroase industrii sunt legate de producția de energie electrică, iar renunțarea la hidrocentrale este o mare greșeală, care ne-a adus până în pragul în care există posibilitatea unei căderi totale a sistemului electric.


Există numeroase hidrocentrale aflate în diverse stadii de execuție, unele de peste 98%, care ar putea contribui la stabilitatea sistemului energetic românesc și a celui din Republica Moldova.


CHE Dumitra este o centrala supraterana, amplasata pe malul drept al Jiului, la confluenta cu paraul Dumitra cu urmatoarele caracteristici tehnice: Pi = 24,5 MW, Em = 91 GWh/an. Centrala este echipata cu 3 grupuri cu turbine hidraulice de tip Francis, cu ax vertical.


CHE Bumbesti este a doua centrala situata in amonte de Sadu, amplasata pe malul drept al Jiului avand urmatoarele caracteristici tehnice: Pi = 40,5 MW, Em = 167 GWh/an. Centrala este echipata cu 3 grupuri cu turbine hidraulice de tip Francis, cu ax vertical.


C.H.E. Rastolita are o putere instalată 35,2 MW, însă nu este funcțională, fiind blocată de ONG-uri dubioase și persoane cu moralitate discutabilă. Pe lângă aceste hidrocentrale mai există alte centrale ce așteaptă să fie puse în valoare (CHE Bretea, AHE Surduc Siriu, AHE Cerna Belareca, AHE Bistra).