Fabrica Nokia din Jucu, România, a fost desemnată drept una dintre cele mai ecologice clădiri din lume de către U.S. Green Building Council (USGBC). Prestigiosul rating LEED Gold (Gold Rating for Leadership in Energy and Environment Design) este acordat pentru prima dată unei clădiri din România şi reprezintă o recunoaştere a investiţiilor importante în soluţii inovatoare de protejare a mediului realizate de Nokia de la construirea fabricii în 2007.
Certificarea USGBC este acordată clădirilor care impun noi standarde în domeniul designului şi construcţiei celor mai ecologice clădiri din lume, a imobilelor celor mai performante şi eficiente din punct de vedere energetic. Fabrica Nokia din Jucu este una dintre puţinele clădiri din lume care a obţinut certificarea LEED Gold şi primul imobil din România recunoscut de USGBC pentru soluţiile ecologice implementate. Campusul Nokia din Beijing, China a fost prima unitate Nokia care a obţinut certificarea LEED Gold în 2008.
“Suntem foarte mândri că impunem noi standarde în crearea unor clădiri cu adevărat sustenabile în cadrul operaţiunilor noastre. Suntem onoraţi că fabrica noastră din România a fost desemnată drept una dintre cele mai sustenabile clădiri din lume şi cea mai ecologică fabrică din România. Această realizare confirmă angajamentul nostru puternic şi investiţiile semnificative în sustenabilitate, eficienţă şi protejarea mediului în modul în care ne derulăm operaţiunile” a afirmat Risto Meskus, Managing Director al fabricii din Jucu.
Fabrica din Jucu încorporează o gamă de soluţii inovatoare şi sustenabile, precum:
– Economisire de energie – Fabrica implementează o gamă de soluţii pentru reducerea consumului energetic, inclusiv izolaţie termică în jurul structurii de bază a clădirii, geamuri termoizolante eficiente, densitate redusă a puterii de iluminare şi senzori de prezenţă pentru gestionarea încălzirii şi iluminării. Aceste soluţii permit o reducere de peste 25% a consumului energetic al fabricii, faţă de cel al unei clăriri standard.
– Utilizarea eficientă a apei – Datorită instalării unei game de dispozitive destinate reducerii consumului de apă şi a unor sisteme precum limitatoarele de debit, consumul total de apă al clădirii Nokia este cu peste 30% mai scăzut decât cel al unei clădiri standard.
– Reciclare – Reducerea impactului fabricii asupra mediului s-a avut în vedere atât în timpul lucrărilor de construcţie cât şi în cadrul operaţionilor derulate. Aproximativ 30% din materialele utilizate pentru construirea fabricii erau compuse din materiale reciclate şi materiale adiţionale obţinute local. În plus, aproximativ jumătate din deşeurile produse în urma construcţiei au fost recuperate şi reciclate. USGBC recunoaşte, de asemenea, cele mai bune practici Nokia privind sistemul de gestionare a deşeurilor, care include reciclarea materialelor precum deşeurile de producţie, carton, hârtie, plastic, sticlă şi metale.
– Transport sustenabil – Nokia încurajează alternativele sustenabile de transport pentru angajaţii fabricii, inclusiv un sistem de navetă pentru a reduce utilizarea maşinilor personale de către angajaţi, 18 locuri de parcare preferenţiale pentru maşini cu emisii reduse, spaţii de stocare a bicicletelor şi duşuri.
– Mediu de lucru superior – Clădirea fabricii a fost concepută pentru a include o gamă de facilităţi de calitate care să asigure confortul şi bunăstarea angajaţilor. Acestea includ vestiare şi spaţii se stocare, facilităţi de catering excelente, sală de sport echipată adecvat, clinică medicală şi saună.
Fabrica Nokia din Jucu reprezintă o investiţie de 60 de milioane de euro în România, a fost construită în 2007 şi finalizată cu succes în septembrie 2008. Nokia este unul dintre cei mai importanţi investitori în domeniul telecomunicaţiilor din România.