Institutele de cercetare din Romania traiesc prin efortul deosebit al unor oameni ce isi dedica viata profesiei pe care o au. Desi nu primesc nici un fel de expunere mediatica, rezultatele muncii lor sunt intalnite in multe din produsele ce ne fac viata mai usoara.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu Universitatea Transilvania Brasov, Universitatea Babes-Bolyai Cluj Napoca, Universitatea Politehnica Bucuresti si Centrul de Tehnologii, Inventica si Business Brasov, a derulat un proiect privind imbunatatirea caracteristicilor masinilor electrice conventionale si neconventionale.
Astfel, proiectul intitulat „Materiale magnetice cu performante superioare utilizate in constructia masinilor electrice” si-a propus proiectarea si construirea unor modele experimentale de masini electrice cu indicatori energetici performanti, prin folosirea unor materiale magnetice cu performante superioare, realizarea de modele experimentale de senzori, utilizand materiale magnetice in straturi subtiri, cresterea performantelor echipamentelor electrotehnice, contribuind, in acest fel, la cresterea calitatii resursei umane si a societatii bazate pe cunoastere.
In cadrul proiectului amintit, INCDIE ICPE CA i-a revenit sarcina de a realiza un rotor cu magneti permanenti. Astfel, prin utilizarea rotorului s-a obtinut un generator care poate fi utilizat in obtinerea energiei electrice, folosind energia eoliana sau cea hidraulica. Elementul de noutate al proiectului este dat de faptul ca s-a folosit un rotor cu magneti permanenti NdFeB realizat de ICPE-CA si un stator realizat de catre SC Electroprecizia Sacele Brasov, fara a se modifica linia de fabricatie a statorului.
Beneficiile rezultate din derularea proiectului vizeaza progresul din punct de vedere al cunoasterii fenomenelor fizice care se produc in materialele magnetice, avand ca rezultat imbunatatirea unor procedee tehnologice care sa permita obtinerea de materiale cu proprietati electrice, magnetice si mecanice, superioare celor utilizate pana in prezent. Totodata, beneficiile economice reies din imbunatatirea materialelor produse si din realizarea de echipamente electrotehnice care sa asigure o reducere a consumului de energie.
Rezultatele proiectului derulat de partenerii din consortiu au un inalt grad de inovare, conducand la cresterea eficientei energetice, fara diminuarea performantelor echipamentelor din alte puncte de vedere si fara efecte negative asupra mediului.