Test de anduranta cu Sandero

Jurnalistul lituanian Vitoldas Milius si-a propus sa stabileasca un nou record mondial la volanul unei Dacia Sandero Stepway: o distanta de 16.000 de km strabatuta in 15 zile. Stepway s-a dovedit a fi un co-echipier de incredere in aceasta aventura, fiind, de altfel, si singurul tovaras de drum al lui Vitoldas, care a condus singur prin 7 tari europene si prin taigaua siberiana.
Punctul de plecare al lui Vitoldas a fost Cabo da Roca, aflat in apropierea capitalei Lisabona, iar destinatia sa a fost orasul aflat la extremitatea sud-estica a Federatiei Ruse, Vladivostok. Calatoria a inceput pe 15 aprilie si s-a incheiat in doar 11 zile si 6 ore, chiar mai devreme decat estimarea initiala a lui Vitoldas. Acesta a reusit performanta de a conduce zilnic peste 1000 de km, in conditii de vreme potrivnica si pe sosele care au pus la grea incercare anduranta masinii (gropi, pietris, portiuni de drum neasfaltat unde viteza maxima era de 5-10 km/h).
Numai in primele doua zile Vitoldas a reusit sa strabata 4000 de km : 1800 de km in prima zi si 2174 de km in cea de-a doua. A traversat 8 tari, trecand prin Portugalia (Lisabona), Spania (Zaragoza, Madrid), Franta, Germania (Freiburg), Polonia, Lituania, Letonia si Federatia Rusa (Moscova, Novgorod, Ufa, Chelyabinsk, Omsk, Krasnoyarsk, Zima, Irkutsk, Kamsk, Chita). Traversarea Siberiei i s-a parut proba cea mai grea, pe care a trecut-o insa cu succes. Vitoldas s-a lovit de un singur incident pe traseu: o pana din cauza calitatii proaste a drumului.
De altfel, Dacia Sandero Stepway s-a comportat bine pe tot parcursul calatoriei. Versiunea pentru care a optat Vitoldas a fost motorizarea pe benzina de 1.6 MPI 90 CP. Masina nu a suferit modificari sau pregatiri speciale pentru drum, cu exceptia inlocuirii anvelopelor standard cu unele cu profil adaptat la o viteza mai mare si cu flancuri consolidate (Continental Vanco Winter 2), inainte de a traversa teritoriul Siberiei. De asemenea, Vitoldas s-a asigurat ca va avea cantitatea necesara de benzina si a luat cu el doua canistre de 25 l.
Aceasta calatorie a fost cu adevarat interesanta din toate punctele de vedere, dar inca am nevoie de putin timp ca sa-mi dau seama de dimensiunea experientei. O parte a calatoriei s-a desfasurat pe teritoriul Europei, care nu mai detine elemente de surpriza pentru nimeni, insa traversarea Rusiei este ceva unic. Acum nu mi se mai pare nimic infricosator in legatura cu acest teritoriu, drumurile sunt practicabile”, a declarat Vitoldas Milius la finalul aventurii sale.

Lasă un răspuns