Taxa de primă înmatriculare va fi eliminată începând cu data de 1 martie 2017, conform proiectului de lege privind eliminarea unor taxe, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, adoptat de la începutul lunii ianuarie 2017 de Parlament și promulgat de Președintele României.
Printre alte scutiri de taxe, legea va abroga ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu.
Legea e o gură de oxigen pentru persoanele cu venituri modeste, care doresc să cumpere un automobil la mâna a doua. Această nedreptate va fi în final eliminată. Legea devenise o aberație care favoriza bogații României și îi taxa puternic pe săraci.
România e una dintre cele mai sărace țări ale Europei, cu un grad de motorizare redus. Dacă în statele din Vest există un automobil la doi cetățeni, în România există o singură mașină la cinci cetățeni. În statele Uniunii Europene un automobil parcurge în medie peste 40.000 de kilometri pe an, un român circulă mai puțin de 10.000 de kilometri pe an. Cu toate acestea, Guvernele României erau „tare preocupate” de reducerea poluării, în realitatea scriau legi cu dedicație pentru importatorii de automobile noi.
Se ajunsese la aberația la care un Logan pe GPL trebuia să plătească taxe mult mai mari decât un diesel nou, cu motor mare. Desigur, automobilele cu motoare diesel mari nu sunt cumpărate de persoanele sărace, ci de bogați.
Noua lege e în interesul cetățenilor, nu în interesul corporațiilor.
Ce efecte va avea eliminarea timbrului de mediu?
- Va debloca piața auto. Oamenii vor putea cumpăra mașina pe care și-o permit, fără restricții de altă natură
- Automobile deținute de români, înmatriculate în alte state, vor fi înscrise și taxate în România. Se estimează că ar exista 100.000 de automobile înscrise în alte state
- Impozitele auto, taxele ITP și asigurările se vor încasa în România și nu în Bulgaria
- Vor exista mai multe automobile. Populația va fi mai dinamică, determinând creștere economică. Se vor încasa mai multe accize din vânzările de combustibili
- Producătorii locali vor putea concura pe piața liberă.