Renault susține studenții

Renault România s-a alăturat şi în 2013 competiţiilor din domeniul ingineriei, organizate de asociația studenţească BEST (Board of European Students of Technology). În zilele 13 şi 14 mai a avut loc etapa naţională a competiţiei EBEC (European BEST Engineering Competition) la Universitatea Politehnica din Bucureşti. 24 de studenţi repartizaţi în 6 echipe, care au câştigat la concursurile EBEC la nivel local, proveniţi de la universităţi din Bucureşti, Braşov, Chişinău (Republica Moldova), Cluj Napoca, Timişoara şi Iaşi, s-au întrecut în proba Team Design, susţinută de constructorul auto.
Cele 6 echipe au avut drept temă propusă de Renault România să conceapă, construiască şi să testeze un vehicul prototip, exclusiv cu materiale specifice activităţilor de bricolaj, ţinând cont de următoarele condiţii:

  • Vehiculul să fie condus de un şofer pe un traseu definit, care cuprinde viraje, pante şi denivelări
  • Şoferul să stea aşezat şi să poarte centură de siguranţă detaşabilă
  • Vehiculul sau şoferul să nu fie sprijiniţi, direct sau indirect, de niciun membru al echipei
  • Cât timp vehiculul se află în mişcare, în afară de roţi, nimic nu poate atinge solul
  • Să se încadreze în bugetul alocat pentru achiziţionarea materialului necesar

Într-o primă etapă, cei 24 de studenţi au identificat soluţia tehnică, inclusiv componentele necesare pentru construcţia prototipului, iar mai apoi au mers la cumpărături pentru a-și procura materialele necesare. În a doua etapă a competiţiei, acestea au construit și testat cele 6 vehicule rezultate din munca de echipă, pe un traseu amenajat special.
Juriul format din reprezentanţi ai Renault România şi BEST a ţinut cont la evaluarea performanţei echipelor de: timpul necesar pentru a parcurge traseul stabilit, tipul de propulsie, buget, munca în echipă, negocierea cu alte echipe, eficientizarea resurselor şi prezentarea vehiculului prototip.
În urma deliberărilor, câștigătoare a fost desemnată echipa « Drill Machine », de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, urmată de echipele de la universităţile din Bucureşti şi Timişoara. Echipa câştigătoare urmează să reprezinte România la competiţia regională EBEC, care va avea loc în perioada 1-8 august 2013, la Varşovia.
Bogdan Floareş, unul dintre cei 4 membri ai echipei câstigătoare, cel care a condus vehiculul în timpul testului, student în anul IV la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, a mărturisit că „înainte să mă urc în maşină şi să plec cu ea, chiar axul care trebuia să transmită mişcarea de la bormaşină la roată, a cedat; a trebuit să o luăm de la capăt, să găsim o soluţie, ne mai trebuia un şurub. M-am îndreptat spre celelalte echipe concurente şi am negociat schimb de piese. Maşina noastră trebuia să se numească „Dream Machine”, însă într-un final s-a transformat în „Drill Machine”. Mi-am pus ochelarii şi centura de siguranţă şi am pornit cu mari emoţii. Am terminat în aplauzele colegilor noştri”.
 

Renault Fluence Z.E
Renault Fluence Z.E

Lasă un răspuns