Reduceti viteza la drum lung

Exista o impresie impamantenita cum ca la orice crestere a vitezei, odata fixata treapta, cresterea consumului este direct proportionala cu aceasta. Din pacate, desi suna bine o astfel de ipoteza, aceasta este falsa. Cel mai bun consum se obtine la o viteza numita „de croaziera”, viteza la care este recomandat sa mergeti in afara localitatilor pentru a avea un consum minim.
Prin cresterea vitezei si trecerea in trepte superioare, consumul instantaneu creste, dar cu o rata inferioara cresterii vitezei. Astfel consumul exprimat in l/100km scade, pana la atingerea unei valori limita. Acest lucru se intampla deoarece desi motoarele sunt mai eficiente in trepte superioare si la turatii mai mari, frecarea masinii cu aerul depinde patratic de viteza. Astfel ca la o anumita viteza cresterea frecarii este un pic mai mare decat cresterea eficientei motorului. Aceea este asa numita viteza de croaziera, la care castigul marginal de eficienta al motorului este egalat de cresterea marginala a frecarii.
Astfel fiecare masina isi atinge consumul minim la o viteza intre 80 si 100 km/h. In general 80km/h este mai eficient decat 90km/h, iar 90km/h este mai eficient decat 100 km/h. Asadar consumul la care se poate ajunge la drum intins depinde in special de cat de incet sunteti dispusi sa mergeti.
Sursa: www.consumredus.ro

Lasă un răspuns