BMW și Porsche ne arată ce poate face o stație de 450kW!

BMW Porsche supercharger

Automobilele electrice ale viitorului vor avea autonomie de peste 1000 de kilometri, iar în câteva minute vor putea absorbi suficientă energie electrică pentru a parcurge câteva sute de kilometri până la următoarea stație.

Stație de reîncărcare de 450kW construită de BMW și Porsche
Stație de reîncărcare de 450kW


BMW și Porsche au colaborat pentru crearea unei stații de reîncărcare ultra-rapide. Stația prezentată are o capacitate de până la 450kW și a fost instalată în Bavaria, Germania (orașul Jettingen-Scheppach). Energia furnizată de stație în numai trei minute poate crește autonomia unui vehicul cu până la 100 de kilometri.


Controlerul stației este adaptat pentru diferite tipuri de vehicule electrice și standarde de încărcare și se potrivește cu sisteme de baterii pe 400V și 800V. Stația de 450kW este completată de una secundară cu puterea de 175 kW. Un vehicul de test de la Porsche, echipat cu baterie de 90kWh a fost încărcat cu o putere mai mare de 400kW. Un alt automobil BMW i3 a atins 80% din capacitatea bateriei în numai 15 minute.


Sistemele electrice de mare putere sunt folosite pentru alimentarea locomotivelor, tramvaielor și troleibuzelor. Spre exemplu pe o linie de cale ferată pot circula garnituri cu mai multe locomotive electrice de 7500kW fiecare, fără ca firele să se topească. Stațiile de reîncărcare auto de mare putere folosesc senzori răspândiți în tot sistemul, iar curbele de încărcare sunt atent controlate de software.


Stația de reîncărcare din Jettingen-Scheppach poate fi accesată în mod gratuit și folosește conectori Type 2 CCS. Tehnologia este în curs de dezvoltare și standardizare, urmând ca versiunile finale să fie adoptate pe o scară largă. La acest proiect au mai controbuit companiile – Allego GmbH, Phoenix Contact E-Mobility GmbH, Dr. Ing. h. c. F. Porsche AG și Siemens AG.


Mai multe detalii despre proiect puteți găsi în comunicatul de presă dat publicității de BMW Germania.