Avionul electric Rolls-Royce bate recordul mondial de viteză la categoria sa

Rolls-Royce "Spirit of Innovation"

La numai două luni de la zborul inaugural, avionul electric „Spirit of Innovation” al celor de la Rolls-Royce a atins o viteză maximă de 622,8 km/h, doborând recodul mondial de viteză pentru avioane electrice. Avionul a putut să mențină viteza maximă de 555,86 km/h pe un traseu de 3 kilometri și a urcat la 3.000 de metri  în numai 202 secunde. Recordurile nu sunt încă certificate, dar aceasta este pur o chestiune birocratică, diferențele față de competitorii fiind considerabile. Recordul anterior pentru un avion electric este de 342.7 km/h și este deținut de avion Extra 330LE cu tehnologie Siemens.

Rolls-Royce „Spirit of Innovation” este pus în mișcare de un motor electric de 400 kW (535 CP), ce funcționează la 750 volți. Rolls-Royce declară că folosește „cel mai dens pachet de baterii asamblat vreodată în industria aerospațială”, cu 6.480 de celule. 

Bateriile actuale au o densitate energetică de 50 de ori mai mică decât combustibilul pentru aviație. Cu toate acestea, avioanele electrice de pasageri ar putea fi ideale pentru trasee scurte, cum ar fi cele dintre insule sau chiar și în zonele despărțite de fluvii mari, unde rutele terestre sunt dificile.