Noi cu otrava, ei cu aurul!

Compania care doreste sa exploateze zacamintele de aur de la Rosia Montana a inceput o campanie media in care prezinta beneficiile financiare de care s-ar putea bucura Romania.  Ce uita ei sa spuna e ca vom fi afectati pe o perioada mare de timp de cianurile ce se vor deversa in mediu, ca vom trai intr-un mediu otravit care va arata pur si simplu ca un desert. Toate aceste lucruri pentru ca o companie canadiana sa care aurul peste ocean, manata de lacomia fara margini specifica corporatiilor actuale.
Mineritul aurifier este cel mai mare consumator de cianura, cu peste 180 000 de tone/ anual. De cele mai multe ori tehnica cianuratiei este utilizata in mod iresponsabil ceea ce cauzeaza deversari cu efecte devastatoare asupra mediului inconjurator si a sanatatii umane. 
Cianura chiar si in cantitati mici transforma un rau cu viata intr-un rau mort. Animale, pasarile sau pesti dintr-un ecosistem sunt grav afectati de aceste deversari. Cianura este un solvent puternic pentru metalele grele precum mercur, cadmiu si crom care in urma tratarii minereului ajung in spatii deschise. 
 Update: CNA a blocat clipul publicitar pentru Roşia Montană.
Minciuna a iesit la iveala, beneficiile Romaniei sunt minime, costurile ecologizarii sunt imense si vor fi suportate in cazul nefericit in care canadinenii vor pune mana pe aur de noi toti.
Update2: Parlamentul European a adoptat, miercuri, 5 martie 2010, o rezolutie prin care se cere interzicerea folosirii cianurii in exploatarile miniere din UE, cu 488 de voturi pentru, 48 impotriva si 57 de abtineri.
Mai multe despre subiect: http://www.rosiamontana.org/

Lasă un răspuns