Home » Social » Noi cu otrava, ei cu aurul!

Noi cu otrava, ei cu aurul!

Compania care doreste sa exploateze zacamintele de aur de la Rosia Montana a inceput o campanie media in care prezinta beneficiile financiare de care s-ar putea bucura Romania.  Ce uita ei sa spuna e ca vom fi afectati pe o perioada mare de timp de cianurile ce se vor deversa in mediu, ca vom trai intr-un mediu otravit care va arata pur si simplu ca un desert. Toate aceste lucruri pentru ca o companie canadiana sa care aurul peste ocean, manata de lacomia fara margini specifica corporatiilor actuale.
Mineritul aurifier este cel mai mare consumator de cianura, cu peste 180 000 de tone/ anual. De cele mai multe ori tehnica cianuratiei este utilizata in mod iresponsabil ceea ce cauzeaza deversari cu efecte devastatoare asupra mediului inconjurator si a sanatatii umane. 
Cianura chiar si in cantitati mici transforma un rau cu viata intr-un rau mort. Animale, pasarile sau pesti dintr-un ecosistem sunt grav afectati de aceste deversari. Cianura este un solvent puternic pentru metalele grele precum mercur, cadmiu si crom care in urma tratarii minereului ajung in spatii deschise. 
 Update: CNA a blocat clipul publicitar pentru Roşia Montană.
Minciuna a iesit la iveala, beneficiile Romaniei sunt minime, costurile ecologizarii sunt imense si vor fi suportate in cazul nefericit in care canadinenii vor pune mana pe aur de noi toti.
Update2: Parlamentul European a adoptat, miercuri, 5 martie 2010, o rezolutie prin care se cere interzicerea folosirii cianurii in exploatarile miniere din UE, cu 488 de voturi pentru, 48 impotriva si 57 de abtineri.
Mai multe despre subiect: http://www.rosiamontana.org/

Etichete: , , , , ,
Postat de in data de 22 mai 2009. In categoria Social. Puteti urmari acest articol prin RSS 2.0. Puteti lasa un comentariu la acest articol

You must be logged in to post a comment Login

center>