Concediul pentru cresterea copilului in Europa

Concediul pentru creșterea copilului în Europa variază de la stat la stat, scopul acestuia fiind de protecție a mamei și a copilului dar și de stimulare a natalității. De la posibilitatea de a încasa timp de doi ani de zile 85% din salariu mediu pe ultimele 6 luni, România a înregistrat pentru prima dată în ultimii 20 de ani o creștere semnificativă a natalității, cuplurile fiind mai ușor convinse să aibe un copil sau să-l facă pe al doilea.
Lista completă poate fi găsită pe Wikipedia la adresa-http://en.wikipedia.org/wiki/Parental_leave
Concluziile le trageți singuri!

5 Comments on “Concediul pentru cresterea copilului in Europa”

 1. Poate din cauza dorintei de a justifica absolut orice prostie a PD-ului confundati lucrurile. Concediu pre sau post natal (medical) nu este acelasi lucru cu cel de crestere a copilului!!! Si la noi exista acel concediu de 120 de zile pe care mama il poate lua atat inainte cat si imediat dupa nastere!! Indemnizatia de CRESTERE A COPILULUI este o cu totul alta discutie!!!
  Mi se pare aiurea sa adunam mere cu pere, km de autostrada cu km de SOSEA IN REGIM DE AUTOSTRADA!!! ca poate ne-o iesi ceva
  Cand aveti timp, faceti si o comparatie a creselor din Ro cu toate celelelte state enumerate mai sus.

 2. dan, cam baţi câmpii. România avea cam cea mai mare perioadă de stat acasă pt mame după naştere din Europa. Iar Cristi, crede-mă că ştie diferenţa.
  apropos de indemnizaţie şi de perioada de stat acasă: îi auzeam pe ăştia pe la antene zilele astea zicând că din cauzamăsurilor luate de guvernul boc, copiii noştri vor fi nişte terminaţi; oarecum, oamenii cred că au gândit logic când au făcut afirmaţia asta, că ăia de au ieşit în ultimii 20 de ani e cam evident că sunt nişte terminaţi.
  PS: Vezi că din câte ştiam eu, în Germania se dau 12-14 luni şi o indemnizaţie de 67% din salariul mediu pe ultimele 6 luni. Restul nu ştiu, că nu m-am obosit să caut.

 3. Nici eu nu pot sa bag mana in foc pentru aceste informatii. Le mai verific in weekend cand voi vorbi cu ai mei in afara si le corectez daca e cazul.

 4. Lurker, e foarte bun link-ul dat de tine. Ma surprinde faptul ca in Statele Unite concediul maternal nu e platit, practic nu prea le pasa cum isi creste mama copilul. Tarile care acorda cea mai mare atentie mamei si copilului sunt – Austria, Suedia, Romania, Bulgaria, Rusia, Islanda, Slovenia

Lasă un răspuns