Concediul pentru cresterea copilului in Europa

Concediul pentru creșterea copilului în Europa variază de la stat la stat, scopul acestuia fiind de protecție a mamei și a copilului dar și de stimulare a natalității. De la posibilitatea de a încasa timp de doi ani de zile 85% din salariu mediu pe ultimele 6 luni, România a înregistrat pentru prima dată în ultimii 20 de ani o creștere semnificativă a natalității, cuplurile fiind mai ușor convinse să aibe un copil sau să-l facă pe al doilea.
Lista completă poate fi găsită pe Wikipedia la adresa-http://en.wikipedia.org/wiki/Parental_leave
Concluziile le trageți singuri!

5 comentarii la „Concediul pentru cresterea copilului in Europa

 • 8 decembrie 2010 la 14:24
  Permalink

  Poate din cauza dorintei de a justifica absolut orice prostie a PD-ului confundati lucrurile. Concediu pre sau post natal (medical) nu este acelasi lucru cu cel de crestere a copilului!!! Si la noi exista acel concediu de 120 de zile pe care mama il poate lua atat inainte cat si imediat dupa nastere!! Indemnizatia de CRESTERE A COPILULUI este o cu totul alta discutie!!!
  Mi se pare aiurea sa adunam mere cu pere, km de autostrada cu km de SOSEA IN REGIM DE AUTOSTRADA!!! ca poate ne-o iesi ceva
  Cand aveti timp, faceti si o comparatie a creselor din Ro cu toate celelelte state enumerate mai sus.

 • 10 decembrie 2010 la 22:13
  Permalink

  dan, cam baţi câmpii. România avea cam cea mai mare perioadă de stat acasă pt mame după naştere din Europa. Iar Cristi, crede-mă că ştie diferenţa.
  apropos de indemnizaţie şi de perioada de stat acasă: îi auzeam pe ăştia pe la antene zilele astea zicând că din cauzamăsurilor luate de guvernul boc, copiii noştri vor fi nişte terminaţi; oarecum, oamenii cred că au gândit logic când au făcut afirmaţia asta, că ăia de au ieşit în ultimii 20 de ani e cam evident că sunt nişte terminaţi.
  PS: Vezi că din câte ştiam eu, în Germania se dau 12-14 luni şi o indemnizaţie de 67% din salariul mediu pe ultimele 6 luni. Restul nu ştiu, că nu m-am obosit să caut.

 • 11 decembrie 2010 la 6:57
  Permalink

  Nici eu nu pot sa bag mana in foc pentru aceste informatii. Le mai verific in weekend cand voi vorbi cu ai mei in afara si le corectez daca e cazul.

 • 14 decembrie 2010 la 8:05
  Permalink

  Lurker, e foarte bun link-ul dat de tine. Ma surprinde faptul ca in Statele Unite concediul maternal nu e platit, practic nu prea le pasa cum isi creste mama copilul. Tarile care acorda cea mai mare atentie mamei si copilului sunt – Austria, Suedia, Romania, Bulgaria, Rusia, Islanda, Slovenia