Actiune pentru Rosia Montana in centrul vechi al Bucurestiului

Romania este pe cale sa piarda o mare parte din aurul stocat in zacamintele de la Rosia Montana printr-un contract ce dezavantajeaza clar statul roman.
Azi, 29 octombrie, de Halloween, voluntarii campaniei „Salvati Rosia Montana” au pregatit o parada care are ca tematica distrugerea galeriilor romane si a cimitirelor de la Rosia Montana. Actiunea incepe la ora 16:00 cu plecare din Piata Roma (de la statuia lupoaicei, la capatul strazii Lipscani dinspre Bratianu). Traseul paradei in centrul vechi, asa cum apare in autorizatie: pornire din Piata Roma- str. Lipscani- Str. Smirdan, Str. Franceza- Lipscani- Str. Sepcari- Str. Halelor – de unde se va deflui individual.

10 Comments on “Actiune pentru Rosia Montana in centrul vechi al Bucurestiului”

 1. Inainte de a sustine ca suntem dezavantajati clar de contractul respectiv, fa un mic calcul cati bani am incasa din TVA, impozit, taxe pe salarii s.a.m.d. Si asta ca sa nu mai vorbim despre salariile oamenilor care ar munci acolo si care in momentul de fata nu au nici dupa ce sa bea apa.
  Nu te mai lasa indus in eroare de ineptiile debitate de toti pupincuristii pe la TV si incearca sa te gandesti putin la subiect inainte de a scrie ceva.

 2. TVA-ul se incaseaza la sursa, aurul pleaca in afara tarii, deci beneficiile sunt minime. In schimb pot sa-ti spun ca vom cheltui multi bani pentru intretinerea iazurilor de decantare. Iar pierderile din nefolosirea terenurilor vor fi de zeci de ori mai mari decat beneficiile celor 10 ani cat dureaza exploatare.
  Varianta castigatoare ar fi ca o societate romaneasca sa exploateze aurul la scara mai mica iar tonele de metale pretioase sa ramana in tara si nu sa ingrase conturile unor afaceristi straini.

 3. In momentul de fata nu exista nici societati si nici tehnologia necesara pentru extragerea aurului de acolo.
  In ceea ce priveste TVA-ul, inseamna bani; conteaza mai putin ca e sub forma de cache, aur, platina sau ce mai vrei tu. Si la TVA se mai adauga si altele. In final, ajungem sa luam cam 60% din valoarea aurului de la Rosia Montana.

 4. In momentul de fata exista si societati si si tehnologia necesara.
  RMGC imprumuta mai mult de 2/3 din banii pentru exploatare. Acelasi lucru l-ar putea face si statul roman. Faptul ca statul roman e incompetent nu este un argument in favoarea proiectului RMGC. Este tot un argument in defavoarea proiectului. Nu am incredere in statul roman sa negocieze o asemenea afacere, si nici sa intretina iazul de decantare pe care l-ar lasa mostenire RMGC, DACA acest proiect s-ar face.
  Pentru toti postacii: get a real job, mai, ce faceti acum nu va onoreaza. deloc.

 5. Eu nu consider ca documentul dintre rmgc si statul roman ne dezavantajeaza pe noi. Statul nu va investi niciun leu in acest proiect, dar va ajunge in maxim 5 ani de la inceperea proiectului sa ajunga la un venit, direct si indirect, de 56% din profitul proiectului.

 6. Poate Romania va pierde o parte din aur, dar pana la urma, sa fim seriosi, 97 de tone care vor ajunge in visteria statului reprezinta o parte importanta, mai ales ca acum nu scoatem nimic si ca avem si alte beneficii, pe care chiar le putem utiliza (cu aurul ce facem? il tinem in banca si nici nu-l vindem): locuri de munca, ecologizare, dezvoltarea turismului – toate oferite de rmgc.

 7. Stiu ca galeriile romane nu vor fi distruse, chiar daca statul a fost iresponsabil in privinta lor in toti anii cand au exploatat la RM. Pe de alta parte, „Gold Corporation” va pune, in premiera, in circuit turistic portiunile relevante din galeriile romane!

 8. @Iulian Rogozanu – Romania va primi o mica parte din aurul propriu. Depozitele de minereu nu apartin locuitorilor din Rosia Montana ca ei sa decida ce sa faca cu ele si nici actualei generatii. Sunt un bun pe care tara il poate folosi acum, maine sau peste ani. Sustin exploatarea de catre statul roman, astazi sau peste ani. Nu vad niciun motiv pentru care o corporatie straina sa exploateze aceasta resursa pretioasa. Avem datorii mari, putem exploata aurul, chiar daca o facem la scara mai mica si sa ne platim datoriile sau sa facem investitii.

 9. @admin: de ce exploateze statul? ca sa lase in urma o mare de poluare? ca nici macar sa se uite la patrimoniul arhitectural din zona?

 10. statul are in momentul de fata un profit indeajuns de mare pentru cat investeste el in zona: adica 0! sa fim realisti si sa realizam ca avantajele oferite statului roman dar si locuitorilro de acest proect sunt foarte mari.

Lasă un răspuns