Camionul Tesla Semi a fost prezentat publicului

Tesla Motors a prezentat lumii și publicului american, adunat în data de 17 noiembrie 2017 într-o sală din Hawthorne, California, noul camion electric Tesla Semi. Gazda evenimentului a fost însuși Elon Musk, directorul executiv al companiei Tesla Motors, care nu s-a ferit să spună că aceste noi modele vin să lovească autovehiculele echipate cu motoare cu ardere internă.

Tesla Semi
Tesla Semi

Tesla Semi este un camion (TIR) complet electric, alimentat de baterii, ce poate să transporte 36,2 tone. Tesla vrea să demonstreze că bateriile cu tehnologii de ultimă oră pot alimenta absolut orice, de la automobile, la camioane, drone sau avioane. Fiind vorba de o activitate strict economică, unde profitul adus de camion contează cel mai mult, dincolo de impresia artistică, așa cum se întâmplă în cazul automobilelor sport, cumpărate din alte rațiuni, Tesla Semi trebuie să aducă proprietarilor mai mulți bani decât un diesel.
Tesla declară că Semi are o mulțime de tehnologii de automatizare, inclusiv autopilot și poate să asigure un cost în exploatare cu 20% mai mic decât al unui diesel.

Specificații cunoscute despre Tesla Semi

  • Autonomie 800 kilometri cu încărcătura maximă, la viteză de autostradă
  • Puterea bateriei nu a fost dezvăluită
  • Patru motoare electrice, câte două pe fiecare axă spate
  • Capacitate de transport 36,2 tone
  • Coeficient aerodinamic 0.36
  • Încărcare cu stații Megacharger (640km autonomie după 30 de minute de încărcare)
  • Producția va demara în 2019
  • Recuperează o parte din energia pierdută la frânare

Tesla Semi are o poziție de conducere centrală, cu monitoare aflate în jurul șoferului. Camionul poate ajunge de la 0 la 100 km/h în numai 5 secunde, mai repede decât un Porsche Panamera diesel. Atunci când este încărcat la capacitatea maximă, Tesla Semi ajunge de la 0 la 100 km/h în 20 de secunde și poate merge cu 104km/h chiar dacă panta are o înclinație de 5 grade, lucru pe care camioanele diesel nu-l pot face.
Camionul va oferi mai multă siguranță pe străzi, are camere de luat vederi pentru toate unghiurile și are un parbriz ce rezistă la lovituri violente.
Pentru a avea succes pe scară largă, Tesla Semi va trebi să aducă mai mulți bani companiei de transport. Elon Musk a declarat că acest lucru se va întâmpla, operatorii salvând milioane de dolari numai din costul motorinei. Tesla Semi nu va avea nevoie de operațiuni de întreținere și este conceput să nu se defecteze în primii 1,6 milioane de kilometri. Tesla Semi poate fi rezervat contra sumei de 5000 de dolari.
Update: Tesla a dat publicității prețurile pentru camionul Semi. Varianta de bază are un preț de pornire de 150.000 de dolari. Varianta cu autonomie de 800km va avea un preț de 180.000 de dolari. Tesla că noul camion va avea un cost de operare de 0,78 dolari pe kilometru, față de 0,94 dolari pentru un camion diesel.
 

Lasă un răspuns