Dependenta de petrol – o greseala fatala

Directorul General al Comisiei Europene pentru Transport si Energie, Marjeta Jager, a declarat in cadrul unei conferinte la Parlamentul European ca dependenta de petrol poate fi „o greseala fatala”.
Uniunea Europeana trebuie sa caute solutii pentru a mentine mobilitatea fara a importa solutii tehnologice din alte parti ale lumi si fara a face compromisuri de natura politica. Pretul petrolului continua sa creasca, campurile petrolifere ce sunt exploatate in prezent nu mai ofera aceeasi abundeta ca in anii trecuti iar rezervele vor fi epuizate in timpul vietii noastre. Pentru a mentine ritmul actual de exploatare in urmatorii 25 de ani vor mai trebui gasit 4 tari ca Arabia Saudita care sa ofere petrol lumii.
Importurile de energie ale Uniunii Europene mai au o problema, politica de aceasta data. Companiile rusesti Gazprom si Lukoil obtin impreuna 200 de miliarde de dolari an de an. Rusia foloseste o parte din acesti bani pentru a dezvolta capacitatile militare si pentru a mentine sub ocupatiile teritoriile Europei de Est. Practic pe banii nostri, Rusia dezvolta rachete si submarine nucleare pe care le foloseste ca instrumente pentru intimidare si santaj la adresa tarilor invecinate, inclusiv a Romaniei.

Lasă un răspuns