Autobuzul hibrid Arctic Whisper in prima sa cursa

Autobuzul hibrid Arctic Whisper a efectuat prima sa cursa comerciala in orasul suedez Umea. Autobuzul combina un motor electric alimentat de baterii cu un motor diesel normal pentru a obtine o autonomie suficienta pentru o zi intreaga de functionare.
Sistemul de reincarcare al acumulatorilor reprezinta o noua abordare in ce priveste autobuzele electrice. Sistemul de reincarcare (pe care il puteti vedea in clipul de mai jos) utilizeaza pantografe, asemanatoare cu cele de la tramvai, pentru a se conecta la reteaua electrica. Autobuzul opreste pentru 5-6 minute la capatul liniei si reincarca bateriile cu suficienta energie pentru a parcurge traseul urban. In acest mod autobuzul poate circula in modul electric fara a apela la motorul diesel timp de pana la 18 ore.
Principalul avantaj al autobuzului hibrid este costul de operare. Daca un autobuz diesel normal consuma 4 litri pentru a parcurge 10 kilometri, Arctic Whisper are nevoie de numai 10-20 kWh in valoare de 1-2 euro. In plus intretinerea motorului electric este mult mai simpla decat cea a unui diesel. Infrastructura de reincarcare poate fi utilizata in comun de mai multe autobuze astfel incat costurile sa fie reduse si mai mult. Autobuzele electrice, troleibuzele si tramvaiele devin mult mai atractive din punct de vedere economic odata cu cresterea pretului pentru motorina.

Lasă un răspuns