Aerul condiționat nu funcționează? Încarcă înstalația cu freon!

Automobilele moderne au o instalație de climatizare (AC) care menține temperatura din habitaclu la un nivel plăcut. Instalația de aer condiționat ajută și la dezaburirea rapidă a geamurilor, vaporii de apă din interior condensând rapid pe elementul rece al sistemului de aer condiționat.

Incarcare freon

Sistemul de climatizare auto poate să piardă freonul și să nu mai funcționeze. Vara, când temperaturile sunt ridicate, acest lucru este ușor de sesizat prin lipsa eficienței climatizării. Spunem atunci că „e prea cald și aerul nu mai face față”. Ei bine, ar putea face față dacă încărcăm instalația cu freon. Substanța din instalația de climatizare se numește R134A (tetrafluoretan sau CH2FCF3, cu punct de fierbere la -26,3 grade Celsius) dar asta nu ne interesează.

Cum se face încărcarea cu freon

Încărcarea instalației de climatizare cu freon se face foarte simplu și nu durează mai mult de 30 de minute. Procedura este simplă, automobilul fiind prevăzut cu două supape dedicate, ușor accesibile, unde se conectează furtunurile de la un aparat special.
Înainte de a încărca freonul, instalația trebuie verificată ca să nu existe scurgeri. Tehnicienii vor verifica atât uleiul din compresor, cât și conductele, valvele și radiatoarele de schimb termic.
Următorul pas este vacuumarea completă a instalației de climatizare auto și recuperarea freonului care a mai rămas. Freonul trebuie înlocuit complet pentru ca instalația de climatizare sa aibă eficiență maximă.

Ce facem dacă aerul condiționat are scurgeri?

În cazul unor scurgeri mari sunt urmate o serie de etape prin care se urmărește detectarea componentei defecte.
Se introduce o substanță de contrast UV odată cu freonul. Se urmărește cu lampa traseul conductelor. După ce s-a depistat o gaură sau zona pe unde are loc scurgerea se trece la reparația acesteia.

Cât freon intră în instalația auto și cât costă?

Majoritatea instalațiilor de climatizare montate pe autoturisme au între 300 și 700 de grame freon. Prețurile cuprind manopera și cantitate de freon introdusă și ar trebui să fie cuprinse între 60 și 120 de lei.
De regulă, aerul condiționat auto pierde freon, indiferent de tipul de automobil, iar odată la 2-3 ani instalația ar trebui verificată și completată. După ce am efectuat încărcarea cu freon aerul condiționat va funcționa extrem de bine și vom simți din nou un flux de aer foarte rece, ce ne poate deranja dacă abuzăm de el.