Panasonic sponsorizează cu baterii litu-ion de mare capacitate vehiculul solar MIT

Panasonic sponsorizează cu baterii litu-ion de mare capacitate vehiculul solar cu care studenţii prestigioasei universităţi MIT (Massachusetts Institute of Technology) vor participa la competiţia Global Green Challenge din octombrie 2009 în Australia.
Echipa de studenţi de la MIT va concura la World Solar Challenge, din cadrul Global Green Challenge, cu un vehicul echipat cu baterii litiu-ion ce pot stoca energia solară generată de vehicul. Separat, Panasonic va furniza acelaşi tip de baterii de mare capacitate unei echipe a Universităţii Tokai din Japonia care intră în competiţie la aceeaşi categorie.
Acordul de sponsorizare prevede ca Panasonic să furnizeze echipei MIT baterii litiu-ion de mare capacitate (2,9 Ah) pentru vehiculul solar cu care studenţii participă la concurs. Panasonic va avea dreptul de a afişa logo-ul propriu pe corpul vehiculului.
Global Green Challenge, competiţie cunoscută anterior sub denumirea de World Solar Challenge, este o cursă cu vehicule ce funcţionează cu energie solară iar prima sa ediţie a avut loc în 1987, tot în Australia. În prezent, Global Green Challenge include competiţia World Solar Challenge pentru vehicule solare şi Eco Challenge pentru alte tipuri de vehicule ecologice cum ar fi cele alimentate electric sau hibride.
Echipe de la universităţi din întreaga lume, corporaţii sau alte organizaţii îşi vor conduce vehiculele de-a lungul continentului australian, pornind din nord, de la Darwin şi finalizând cursa în sud, la Adelaide, după 3.021 de kilometri. Vehiculele solare utilizează motoare alimentate pe baza energiei generate de panouri solare. Excesul de electricitate este stocat în baterii. Bateriile furnizează electricitate motorului atunci când energia obţinută de la panourile solare este insuficientă, mai ales în timpul nopţii sau când cerul este înnorat.
Cu alte cuvinte, performanţa vehiculelor solare depinde nu doar de capacitatea panourilor solare cu care sunt echipate, dar şi de cea a bateriilor precum şi de greutatea modulului cu baterii. Panasonic furnizează ambelor echipe baterii litiu-ion cilindrice de tip 18650 amplasate su formă de raze în interiorul unui modul de stocare. Acelaşi tip de baterii sunt utilizate la scară largă în laptopuri.
Datorită tipului de baterie, capabilă să stocheze o cantitate mare de energie într-un spaţiu foarte mic, modulul ce va echipa ambele vehicule este uşor şi conferă o mare autonomie. Ambele echipe au ales bateriile Panasonic pentru a câştiga competiţia care se va desfăşura în condiţii meteo nu tocmai favorabile.
Panasonic, companie orientată către protejarea mediului înconjurător, consideră că Global Green Challenge prezintă o oportunitate deosebită pentru a explora noi moduri de utilizare a bateriilor litiu-ion de mare capacitate pe care le produce.

Lasă un răspuns