Enel câștigă un contract pentru energie de echilibrare de 59,2 MW

Enel a primit contracte pentru 59,2 MW în cadrul licitației pentru serviciul de reglare rapidă a frecvenței rețelei a operatorului de sistem de transport italian Terna. Capacitățile de echilibrare a rețelei trebuie să intre rapid în funcțiune și să introducă energie în sistem pentru a menține tensiune și frecvența normală (230V și 50Hz în cazul Italiei). Mai exact, capacitatea se referă la zona de nord a Italiei (40 MW) și zona central-sudică (19,2 MW).

Capacitatea atribuită va fi furnizată de așa-numitele unități de rezervă rapidă (FRU), care includ posibilitatea de a combina un sistem de stocare electrochimică (baterii) cu infrastructuri de încărcare a vehiculelor electrice și soluții de tipul Vehicle-to-Grid. Începând din ianuarie 2023 și până în decembrie 2027, aceste unități vor oferi servicii de răspuns ultrarapid, în mai puțin de o secundă. Serviciul trebuie să fie disponibil timp de 1.000 de ore pe an, în intervale de timp specifice definite de Terna.

Unitățile de rezervă rapidă alocate sunt: Porto Tolle – 20 MW, Alessandria – 20 MW, Torrevaldaliga Nord 2 – 9,6 MW și Torrevaldaliga Nord 3 – 9,6 MW.

Rezerva rapidă va contribui la îmbunătățirea stabilității frecvenței rețelei, în coordonare cu alte servicii existente. În cadrul proiectelor pilot promovate de Terna, această licitație a contribuit la facilitarea introducerii de noi tehnologii în sistemul electric și, în special, a unităților de stocare în baterii, care sunt esențiale în susținerea tranziției energetice, așa cum este prevăzut în Planul național integrat pentru energie și climă din Italia.