Toyota prezinta la Detroit noul Prius

Toyota uimeste din nou publicul din lumea intreaga cu noua generatie Prius. Compania japoneza a prezentat in cadrul Salonului Auto de la Detroit o serie de modele inovative care au scopul de a consolida si mai mult pozitia de lider de care firma se bucura pe piata.
Noul Prius beneficiaza de un nou motor pe benzina de 1.8 litri si 98 de cai putere ajutat de un motor electric a carui functionare este gestionata de computer. Impreuna cele doua motoare dezvolta o putere de 134 de cai ce-i permit bolidului sa ajunga de la 0 la 100 de kilometri pe ora in numai 9.8 secunde. Pentru a realiza un motor cat mai eficient, Toyota a construit noul propulsor pe baza ciclului Atkinson. Acesta presupune realizarea celor patru timpi ai motorului (admisie, compresie, ardere, evacuare) in aceiasi rotatie a arborelui cotit. Diferentele majore comparativ cu un motor cu ciclu Otto consta in timpul mai mare de utilizare a presiunii create in urma arderii combustibilului. Motorul cu ciclu Atkinson a fost fost inventat in anul 1882 si este mai eficient din punct de vedere termodinamic comparativ cu motorul Otto, cel pe care-l gasim pe majoritatea automobilelor pe benzina.
Japonezii au mers mai departe cu eficienta si au hotarat ca pompa de apa sa fie electrica si nu actionata printr-o curea de motorul pe benzina. Astfel in compartimentul motor nu mai gasim nicio curea care sa afecteze randamentul.
Prius poate rula in diverse moduri decise in mod automat de computer: EV-Drive Mode (complet electric), Power Mode si Eco Mode. Din pacate, acumulatorii cu care autovehiculul este dotat reusesc sa-i asigure o autonomie de 4 kilometrii cu viteza redusa, daca se opteaza pentru modul pur electric.
Pe plafonul masinii se gaseste un panou fotovoltaic ce produce energie electrica pentru functionarea diversilor consumatori. Cu toate aceste artificii, Toyota Prius consuma in ciclu mixt 5.65 litri la 100 kilometri parcursi, tot atat de mult cat o Dacie Logan 1.5dci sau cat un Opel Corsa 1.3CDTi.
Toyota a vandut de la demararea productie in anul 1997 pana in prezent peste 1.2 milioane unitati Prius.
 

Toyota Prius Solar
Toyota Prius Solar

Lasă un răspuns