Industria auto în vremuri de coronavirus

Volkswagen e-Golf

Industria auto este extrem de importantă pentru țările dezvoltate, aceasta integrând numeroase alte industrii dezvoltate pe orizontală. Pentru fabricarea unui automobil, mii de furnizori de componente lucrează după planuri și standarde clare pentru a produce piesele necesare asamblării finale a automobilului. Standardele sunt foarte ridicate, munca de proiectare extrem de laborioasă, iar materialele trebuie să corespundă unor criterii stricte de calitate.


Industria auto depășește granițele unei țări. Componentele sunt livrate de la frunizori cu fabrici aflate chiar și pe alte continente. Când muncitorii unui furnizor nu se pot prezenta la postul de lucru din cauza unor cauze ce țin de deciziile politice, chiar dacă sunt cât se poate de întemeiate, întreg lanțul se întrerupe sau funcționează mult mai greu. Atunci când fabrici o mașină și ai nevoie de 10.000 de componente va trebui să le ai pe toate disponibile. Dacă ai în depozit doar 9.998 dintre piesele necesare, linia de producție va fi oprită și producția va scădea.

Oprirea producție industriale din China și mai apoi a măsurilor urgente din Italia și Spania au dus la încetarea activității multor operatori economici. Spre exemplu, Volkswagen  are 24 de fabrici în China. În perioada următoare ne vom aștepta la cifre mai mici de producție din partea multor producători auto. Scăderea producției auto ar putea să ducă și la creșterea prețurilor.

Nici clienții nu mai sunt prezenți în showroom-uri. Oamenii se concentrează pe achiziția de alimente, materiale sanitare și de igienă. Nimeni nu se mai gândește să-și cheltuie banii sau să facă un credit pentru achiziția unui automobil nou, mai ales atunci când se discută de șomaj tehnic. Prețul petrolului a fost mult mai sensibil la schimbări, însă industria auto va reacționa mai târziu, mai ales dacă situația neclară din aceste zile se va prelungi mai multe luni.


Până astăzi, 15 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 139 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 139 de cetățeni care au contactat virusul, nouă sunt declarați vindecați și au fost externați.