Canada susține Toyota

Problema subvențiilor pe o piață globală tot mai competitivă este destul de delicată. Nu de puține ori, România a fost arătată cu degetul pentru susținerea cu bani de la bugetul de stat a unor mamuți industriali. Din câte se pare și în Statele Unite și Canada subvenționarea marilor producători este cât se poate de normală.

Subvenția supără vecinii

De data aceasta americanii sunt nemulțumiți de măsurile luate de canadieni. Toyota va primi din partea guvernului canadian o subvenție în valoare de 34 milioane de dolari pentru extinderea capacității de producție. Fabrica Toyota, situată în Cambridge, Ontario, va produce după această investiție 104.000 de automobile pe an, dintre care 15.000 vor fi Lexus RX450h hibrid.

Lexus GS 450h
Lexus GS 450h – un hibrid fabricat de Toyota

Fabrica Toyota este sistuată la mică distanță de granița americană iar multe dintre aceste automobile vor fi vândute cetățenilor americani. După cum probabil vă aduceți aminte, americanii au trebuit să concedieze mulți lucrători din industria auto, orașul Detroit fiind grav afectat de reducerea producției. Extinderea capacităților de producție vor crea 400 de noi locuri de muncă.

Subvenția canadiană arătată cu degetul

Subvențiile acordate de guvernul canadian au stârnit comentarii pe multe piețe. Gigantul Bombardier a fost acuzat că se bucură de protecție excesivă și nu poate concura pe o piață liberă fără bani de la stat.
Mai precis, guvernul canadian acorda împrumuturi cu dobândă redusă statelor și companiilor care cumpărau produse Bombardier (avioane, trenuri, etc) facilitând contractele.

Lasă un răspuns