Autobuzul pe hidrogen

Celulele de combustibil pe hidrogen par a fi solutia ideala pentru vehiculele dotate cu motoare electrice. Alimentarea acestora nu dureaza mai mult de cateva minute iar autonomia oferita depaseste 300 de kilometri.
In orasul Burbank din Statele Unite ale Americii va circula in perioada de testare primul autobuz alimentat cu hidrogen.

Autobuz pe hidrogen

Proterra HFC35 beneficiaza de celule de combustibil ce transforma hidrogenul stocat sub presiune in cilindri si oxigenul atmosferic in curent electric. Pentru cresterea eficientei, autobuzul are un sistem de recuperare a energiei piedute in timpul franarii, generatoarele electrice incarcand acumulatorii de care acesta dispune la fiecare apasare a franei. Autonomia vehicului este de aproximativ 400 kilometri, iar un plin cu hidrogen dureaza 6 minute. Singura emisie a celulelor de combustibil este apa pura sub forma de vapori.
Motorul care propulseaza vehiculul construit in mare parte din panouri usoare din plastic si aluminiu, are o putere de 67 de cai, tot atat de mult cat o Dacie 1310.
Hidrogenul, desi la prima vedere pare combustibilul ideal, e greu de produs si stocat, necesitand o infrastructura noua si foarte sigura.
 

Proterra HFC35
Proterra HFC35

 
 

Lasă un răspuns