Home » Energie » Turbina Wells capteaza energia valurilor

Turbina Wells capteaza energia valurilor

Energia valurilor este insuficient exploata in zilele noastre judecand dupa potential imens oferit de marile si oceanele lumii. Cercetatorii au depus eforturi sa gaseasca o solutie tehnica simpla si eficienta care sa poata fi aplicata la scara mare.
Turbina Wells a fost inventata in anul 1980 de profesorul Alan Wells de la Queen University din Belfast.
Turbina Wells este utilizata cu precadere in centralele electrice care exploateaza energia valurilor insa prezinta cateva dezavantaje care fac ca tehnologia sa fie greu fezabila.
Randamentul este foarte scazut iar in conditiile unui curent slab de aer turbina se blocheaza. Palele turbinei Wells au un bord de atac foarte voluminos si un unghi de asezare redus, care rezulta din necesitatea utilizarii acestor pale în ambele sensuri de actionare a aerului.

Turbina Wells - pale

Turbina Wells - pale


Chinezii de la Institutul Guangzhou de Conversie a Energiei au construit in 1995 o geamandura de navigatie de 60W cu turbina Wells.
Cele mai impresionante aplicatii ale turbine Wells insa au fost puse in practica in India acolo unde energia valurilor aduce in sistemul electric 1.1MW.
O instalatie experimentala a fost construita si in Romania, in apropierea digului Mangalia.
Instalatia era alcatuita dintr-un cilindru fara fund, cu diametrul de 1,5 m si înaltimea de 2,5 m.
Turbina Wells - Universitatea Limerick

Turbina Wells - Universitatea Limerick


Etichete: , , ,
Postat de in data de 15 noiembrie 2008. In categoria Energie. Puteti urmari acest articol prin RSS 2.0. Puteti lasa un comentariu la acest articol

You must be logged in to post a comment Login

center>