Polonia vrea 1 milion de automobile electrice până în 2025

Polonia dorește ca în anul 2025 să aibă un milion de automobile electrice pe străzi. Eforturile Guvernului Polonez sunt concentrate pe reducerea emisiilor poluante, dar și pe reducerea dependenței energetice.
În anul 2013, Polonia importa 467.400 de barili de petrol pe zi, iar această situație ar putea deveni gravă pe viitor, dacă vor exista creșteri semnificative de preț.
Polonia are două mari rafinării de petrol: una la Gdańsk și alta la Płock (vezi rafinăriile pe Google Maps). Există, de asemenea, și alte rafinării de petrol, însă de dimensiuni mai mici (Czechowice, Trzebinia, Jaslo).
Polonia este unul dintre cei mai mari poluatori europeni din cauza termocentralelor pe cărbune. Aproape 90% din energia electrică produsă în Polonia provine din cărbune, restul se produce din gaz, petrol și numai un mic procent provine din surse curate. Marile termocentrale nu pot fi oprite pe timpul nopții, când cererea de electricitate este mică, existând pierderi de energie.
În anii 1980, Polonia avea în contrucție patru reactoare nucleare sovietice de tip VVER-440, însă a renunțat șa construcția acestora după 1990. Noua strategie energetică prevede construcția unei noi centrale nucleare, cu tehnologie modernă.

Renault Zoe
Renault Zoe

Polonia, prin vocea ministrului energiei, declară că va crea un fond special pentru dezvoltare unui automobil electric până în anul 2018. De asemenea, vor fi acordate subvenții pentru achiziționarea de către populație a unui număr de 100.000 de automobile electrice și reduceri de taxe pentru deținători.
La începutul acestei luni, patru producători de energie electrică din Polonia (PGE, Tauron, Enea și Energa) și-au propus să creeze o companie denumită ElectroMobilityPoland pentru a promova utilizarea automobilelor electrice.
Alte țări mari din Europa, cum ar fi Germany și Marea Britanie acordă deja subvenții pentru automobilul electric. Guvernul German vrea ca până în 2020 să existe un milione de automobile electrice pe străzi.
Producătorii germani de automobile au deja în producție automobile electrice, însă acestea se vând la prețuri piperate, care descurajează cumpărătorii. Volkswagen, General Motors (Opel) și Fiat produc în Polonia automobile echipate cu motoare cu ardere internă.
turbina eoliana
Turbina Eoliana

Surse suplimentare:
www.paiz.gov.pl/files/?id_plik=19610
http://ec.europa.eu/eurostat/

Lasă un răspuns