BMW Group: Folosim ambalaje din extracte de fructe şi spumă din trestie de zahăr

BMW 330e Sedan

Problema gunoiului rezultat din ambalaje rămâne o prioritate pentru multe orașe, politicile de îngrădire a producătorilor ducând la soluții inovatoare, ce vin în beneficiul oamenilor. Am văzut soluții simple, de la utilizarea cartoanelor în locul polistirenului, la folosirea cernelurilor pe bază de soia. Spre exemplu, ASUS folosea unele ambalaje din carton reciclat, imprimat cu cerneală din soia. Dacia fabrică automobile simple și economice, alimentate cu GPL, iar celebrul Trabant folosea duroplast pentru caroserie în locul tablei. Miza cea mai mare e să integrezi materialele reciclate în produse de înaltă calitate, care să nu afecteze experiența utilizatorului.

Ambalaje realizate din materii prime naturale

În 2016, filmele de protecţie anticoroziune realizate din extract de fructe au fost primele ambalaje durabile folosite. Foliile şi pungile VCI, transparente şi portocalii, miros plăcut a nucă de cocos, nu conţin amine sau nitriţi şi protejează în mod eficient componentele auto din metal, cum ar fi axul cardanic, împotriva coroziunii. Ambalajele ecologice trebuie să fie și funcționale, aşa cum subliniază Kristina Wolfertz, director de planificare şi dezvoltare a ambalajelor: “Dezvoltarea durabilă a ambalajelor trebuie să fie întotdeauna în armonie cu calitatea”.

Specialiştii în ambalaje de la Dingolfing se orientează tot mai mult către profilurile organice de spumă, care sunt utilizate, de exemplu, ca protecţie a marginilor la transportul parbrizelor. Naturefoam este numele materialului de tapiţerie realizat pe bază de trestie de zahăr şi a înlocuit deja patru din şapte ambalaje convenţionale din plastic în livrarea pieselor de către BMW Group.

O soluţie inovatoare, realizată prin turnarea durabilă a fibrelor şi utilizată pentru fixarea precisă a componentelor din ambalaj, este testată în prezent. Soluţia este întâlnită în viaţa de zi cu zi sub forma cofrajelor de ouă. De asemenea, specialiştii examinează, printre altele, utilizarea hârtiei cu emisii reduse, fabricată din iarbă sau cânepă cu creştere rapidă.

Hârtie 100% reciclată

În cooperare cu furnizorii de ambalaje, recent s-a făcut un alt pas important în direcţia unei mai mari dezvoltări durabile: din septembrie 2020, hârtia pentru căptuşirea cutiilor de carton a fost realizată 100% din hârtie reciclată. În cazul ambalajelor de transport din carton ondulat obiectivul este ca până în 2023 să fie eliminate fibrele de lemn proaspete. Ponderea hârtiei reciclate este în prezent de aproximativ 75%. În general, numai hârtia certificată FSC este utilizată pentru producţia cutiilor de carton, care reprezintă majoritatea ambalajelor în transportul pieselor.

BMW i3
BMW i3